Dagens namn: Verner, Valter
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Mat & dryck

Lax med schalottenlök och ingefära

   Åt den här lättsamma laxen för första gången på ett ormrikt skär i Åbolands skärgård.

Mycket frisk luft och svinkallt badvatten gör ju underverk för aptiten men det här har gått alldeles utmärkt att klämma i sig även i Stockholm och efter en varm dusch.

God helg,

Jon Hansson

Aftonbladets cyberkock

 

INKÖPSLISTA

(4 personer)

 

600 g laxfilé med skinnet kvar eller 800 g laxkotletter

2 limefrukter eller 1 citron

1 dl torrt vitt vin

3 schalottenlökar eller i nödfall 1 rödlök

4 cm färsk ingefära (torkad går mindre bra)

2 msk olivolja

potatis, helst en mjölig sort

---

salt

peppar

 

SÅ HÄR GÖR DU:

1. Starta ugnen på 150 grader.

2. Sätt igång potatiskoket.

3. Skala lökarna och skiva tunt.

4. Skala ingefäran och riv på grova sidan av rivjärnet. Det ska bli flisor

stora gratängost-riv.

5. Smörj ett ugnssäkert fat eller en långpanna med lite av oljan. Lägg i

laxfilén med skinnsidan nedåt.

6. Häll över det vita vinet och pressa över limen.

7. Salta fisken och strö över löken och ingefäran.

8. Droppa över olivoljan.

9. Baka mitt i ugnen. Fisken ska inte vändas men ös den ett par gånger.

Kolla laxkotletter efter knappt tio minuter, filé efter drygt den tiden.

Fiskköttet ska bara precis bli ogenomskinligt. Själv ser jag helst att det är en liten mörkrosa kärna i mitten av laxfilé.

10. Servera med pressad potatis och någon lättkokt grön grönsak som sockerärtor, broccoli eller grön sparris. Glöm inte att skeda över den goda vin-skyn.

 

DRYCKESTIPS:

Det är väl lika bra att fortsätta med det vita vinet.

Les Domaines Castelnau chardonnay 2000 (22180) Frankrike, 69 kronor, är ett av månadens fynd.

 

TIPS:

Laxfilé stekt så här på ena sidan är en höjdare på grillen i sommar. Skinnet skyddar fiskköttet från att bli bränt och laxen sköter sig själv. Det behövs bara lite salt och malen vitpeppar på toppen så är det klart. Och så färskpotatis till, såklart.

 

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet