Läckra semlor

Semlor 12 st

MAT & DRYCK
Dags att njuta av semmelsäsongen!
Foto: Thomas Johansson
Dags att njuta av semmelsäsongen!

1/2 pkt jäst för söta degar

knappt 1 msk margarin

2 dl mjölk (3 %)

1/2 dl kesella (1%)

1/2 ägg

2 krm salt

2 msk socker

1 tsk mald kardemumma

5-6 dl vetemjöl

1/2 ägg till pensling

fyllning:

150 g mandelmassa

1/2 dl mjölk

2 dl mellangrädde

2 tsk florsocker

Smula jästen i en bunke. Smält margarinet, tillsätt mjölk och låt degvätskan

bli fingervarm. Häll över jästen. Tillsätt övriga ingredienser. Arbeta ihop

och låt jäsa 30 minuter. Dela i 12 lika stora bitar. Rulla till släta

bullar. Låt jäsa 30 minuter på plåten. Pensla med ägg och grädda i 225

grader i 10 - 12 minuter. Fyllning: Mosa mandelmassa med en gaffel. Tillsätt

mjölk. Vispa grädden. Skär av lock på bullarna. Gröp ur dem och fyll med

mandelmassa. Klicka på grädde, lägg på locken och sikta över florsocker.

En semla ger 241 kalorier.

Kristina Eriksson