Bjud på vinterns bästa festbuffé

1 av 4 | Foto: Per Björn
Kocken Cathrine Schück.
MAT & DRYCK

Bjud in dina vänner till en spännande och lättlagad buffé med marockanska förtecken. Matskribenten Cathrine Schück har skapat vinterns mysigaste festmeny. Välkommen till bords!

Morotssallad

6 personer

6 morötter

Juice från 1 apelsin

1 tsk socker

1 msk kummin

Flingsalt och nymald svartpeppar

1 dl svarta oliver med kärna

1. Grovriv morötterna. Blanda med övriga ingredienser. Låt dra i 2 timmar.

2. Vid servering, krydda rejält med flingsalt och nymald svartpeppar, garnera med svarta oliver runt salladen.

Rostad paprika och tomatsallad

6 personer

3 röda paprikor

3 tomater

1 tsk spiskummin

2 tsk limejuice

3 msk valnöts- eller hasselnötsolja

2 msk finhackad persilja

1. Kvarta paprikorna, ta av rot och kärnorna. Rosta paprikorna i ugnen cirka 10–15 minuter, i 200 grader. Lägg ner dem i en plastpåse och knyt igen. Låt svalna och dra av skinnet.

2. Skär ett kryss på tomaterna och lägg dem i kokande vatten i 30 sekunder.

3. Lägg tomaterna i en skål med kallt vatten och is. Dra av skalet.

4. Skär tomaterna i kvartar och ta bort kärnorna.

5. Skär paprika och tomat i mindre bitar och blanda med de övriga ingredienserna.

Lamm tagine med fikon, aprikoser och valnötter

6 personer

1,5 kg benfritt framdelskött av lamm

2 finhackade gula lökar

1 kanelstång

1 tsk hel vitpeppar

1 g saffran

5–6 limeblad

1/2 tsk gurkmeja

1 tsk ingefära

1 tsk koriander

2 msk honung

2 msk olivolja

25 g smör

140 g torkade fikon

100 g torkade aprikoser

50 g valnötter

Färsk koriander till servering

1. Putsa och skär köttet i bitar. Lägg i gryta med löken, kryddorna, honungen, olivoljan och smör. Häll över 5 dl kallt vatten, koka upp och skumma ytan med en hålslev. Lägg på ett lock. Sjud i 2 timmar tills köttet blivit mjukt. Tillsätt krossade tomater, fikon, aprikoser och koka 20 minuter. Servera med hackade valnötter och koriander.

Couscous

6 personer

6 dl grönsaksbuljong

2 msk olivolja

6 dl couscous

Salt och svartpeppar

1. Koka upp buljongen.

2. Droppa i olivoljan.

3. Lägg couscousen i en vid form. Häll över den kokande buljongen. Täck med plastfilm. Låt dra i 2o minuter. Rör med en gaffel i couscousen så att grynen delar sig. Smaksätt med salt och peppar.

Sallad på gröna linser, tomat och paprika

6 personer

140 g gröna linser

4 tomater

1 paprika

2 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

4 msk limejuice

2 msk finhackad koriander

Salt och svartpeppar

1. Koka linserna i saltat vatten, cirka 15 minuter.

2. Spola linserna i kallt vatten, häll i ett durkslag.

3. Skär tomater och parika i små bitar. Finhacka vitlöken.

4. Blanda alla ingredienser och låt stå och dra några timmar före servering.

Drinkbiffar

20 små biffar

1 burk kikärtor

1 msk mjöl

1 ägg

1/2 tsk salt, 1–2 krm peppar

1/2 msk spiskummin

Smör

1. Kör alla ingredienser till en slät färs. Krydda med salt, peppar och spiskummin.

2. Smält ner en rejäl klick smör

i stekpannan och klicka ned färsen i pannan med hjälp av en sked.

3. Platta till biffarna och stek dem gyllenbruna på bägge sidor. Servera varma eller ljumma.

Rödbets- och persiljesallad

6 personer

300 g kokta rödbetor

1 finhackad rödlök

4 msk finhackad persilja

2 msk olivolja

Saften från 1 citron

Salt och svartpeppar

1. Skär rödbetorna i tärningar. Blanda med övriga ingredienser. Salta och peppra. Ställ kallt i 4 timmar. Låt stå framme 30 minuter före servering.

Tårtbakelse

6–8 personer

1 paket filodeg

100 g smör

100 g hackade valnötter

3 dl marsán, vaniljkräm

3 dl vispgrädde

4 äpplen

Socker, citronsaft

1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret.

2. Skär med hjälp av en upp och nedvänd tallrik ut rundlar ut filodegen.

3. Pensla arken med smör. Strö på hackade nötter. Grädda på bakpappersklädd plåt. Rör ihop vaniljkräm. Vispa grädden. Vänd ihop till en pösig kräm, ställ kallt. Skala och dela äpplena i klyftor. Stek i smör 3–4 minuter, strö på 1 msk socker, stek ytterligare några minuter. Pressa i 2–3 msk citronsaft. Koka ihop. Lägg ihop vid servering. Varva spröda filoark med vaniljgrädde. Toppa med ljumma äppelbitar.

Cathrine Schück