Lax och spenatlasagne

MAT & DRYCK

Det är inte bara klädnasarna som ställer till med mellandagsrea.

Hittade finfina färskrökta laxar för 40 spänn kilot efter jul.

En fick bo i frysen fram till nu. Skivade den till ett delikat kvällsmål i lördags och det som blev över åt vi på smörgås - ganska många dagar kändes det som.

Så det sista av firren slutade sina dagar som lasagne.

God helg,

Jon Hansson

Aftonbladets cyberkock

INKÖPSLISTA

(4 personer)

300 g färskrökt lax (varmrökt är ganska bra det med)

2 paket, 500 g, fryst bladspenat

250 g pastaplattor

1,5 dl kaffegrädde

1/2 citron

50 g riven ost

---

1 msk + 1 tsk olja

peppar

SÅ HÄR GÖR DU:

1. Tina spenaten. Här gör mikron livet lättare om du har bråttom.

Du kan också koka spenaten i en kastrull med 2 msk vatten men bara tills den

precis tinat.

2. Koka upp vatten i en stor kastrull till pastaplattorna.

3. Sätt igång ugnen på 225 grader.

4. Koka pastaplattorna enligt anvisningarna på förpackningen. (Avbryt gärna

någon minut för tidigt.)

Häll i 1 msk olja och rör om försiktigt då och då så klibbar de inte ihop så

lätt.

5. Spola av plattorna med kallt vatten så att de går att hantera.

6. Skiva laxen.

7. Smörj en liten långpanna eller en ugnssäker form med resten av oljan och

bottna med ett lager pastaplattor.

8. Varva spenat, lax och pasta. Peppra försiktigt på laxlagren och pressa

citron på spenaten.

9. Avsluta med ett lager pasta. Slå över grädden och strö på den rivna

osten.

10. Baka 15 minuter i ugnen eller tills osten fått fin färg.

11. Servera med bröd och rårivna morötter.

DRYCKESTIPS:

Vanligt eller bubbelvatten med lite citron i.

Man kan också tänka sig ett fylligt och kryddigt vitt vin. Men de brukar

tyvärr vara ganska dyra som:

Trimbach riesling (2639) Frankrike, 107 kronor.

VEGO:

Byt laxen mot kesella med någon trevlig örtkrydda.

Eller mot skivade tomater och hackade inlagda, soltorkade tomater för att få

lite fart på smaken.