Stekt kalvlever med kaprisfräs

MAT & DRYCK

Jo, lever är gott. Riktigt gott till och med. Bara du inte steker den för länge. Den ska vara rosa inte grå inuti. Tycker i alla fall jag.

Om du trots allt ändå inte tycker att lever är något för dig så passar kaprisfräset utmärkt till fisk. Pröva med stekt hälleflundra, spätta eller gös.

God helg,

Jon Hansson

Aftonbladets cyberkock

INKÖPSLISTA

(4 personer)

500 g kalvlever i skivor

100 g stekfläsk eller bacon

4 msk kapris (2 sådana där små plastburkar)

2 stora råa rödbetor

1 lök

1 msk balsamvinäger (eller något mindre av vanlig vinäger)

1 tsk rosmarin

ris

---

2 msk smör eller margarin

salt

peppar

SÅ HÄR GÖR DU:

1. Sätt igång riskoket.

2. Ta fram levern ur kylen så att den inte är iskall när du ska steka den.

3. Skala rödbetorna och skär i halvcentimeterstora tärningar.

4. Skala löken och skär i klyftor.

5. Tärna stekfläsket/baconet.

6. Fräs fläsket i en stekpanna eller en vid kastrull.

7. Ös i rödbetstärningarna och löken efter ett par minuter. Rör om och fortsätt steka på låg värme.

8. Rör ner kaprisen, vinägern och timjanet efter ytterligare ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.

9. Salta och peppra den skivade levern och stek hastigt i smöret/margarinet på hög värme.

10. Servera levern med fräset, ris och gärna lättkokt broccoli eller sockerärtor.

DRYCKESTIPS:

Här passar det bra med ett rött med mycket frukt för att matcha de aningen söta rödbetorna i fräset.

Il Conte (32409) Italien, 170 kronor, är bra låda.

Chateau Lamartine (3428) Frankrike, 79 kronor, är dyrare per droppe men också mer intressant.

VARIANTER:

Vill du snitsa till det lite extra använder du det italienska lufttorkade fläsket pancetta. Det ger en massa smak.

Färsk rosmarin är inte heller fel. Har den fördelen framför andra färska örtkryddor - som basilika och timjan - att den inte vissnar ner och stendör i sin kruka bara man tittar åt den.

TIPS:

Gillar du kapris så köp större förpackningar än de pyttiga och svindyra små plastbyttorna.

Du kan hitta halvkilos konservburkar på till exempel storcashar. Fast då måste du (eller någon kompis) arbeta i krog- eller storköksbranschen.

Bli inte avskräckt av stora mängder. Kapris håller sig i evigheter.

Jon Hansson