Mat för en vinterpicknick

Veckans kock: Carina Bergåse

MAT & DRYCK

Dags för sportlov och friluftsliv, men glöm inte lunchpausen.

Istället för ostmackan har veckans kock, Carina Bergåse, komponerat en matig picknick för den äkta naturnjutaren.

Carina Bergåse bjuder på smarriga vintermackor.
Foto: BÖRJE THURESSON
Carina Bergåse bjuder på smarriga vintermackor.

Namn: Carina Bergåse

Ålder: 26

Arbetsplats: Skafferiet Kungsholmen, restaurang och catering.

Bakgrund: Uppvuxen i restaurangfamilj. Jobbat i två år som kallskänka, tidigare arbeten inom hotell och restaurang, utomlands och i Sverige.

Favoritingredienser: Kyckling och basilika.

Tips: Se till att du har gott om arbetsyta, glöm inte att nivån också är viktig. Ha alltid tillgång till bra arbetsredskap.

Ruccola- och rostbiffsbaguette

2 personer

2 baguetter i lagom storlek

6 tunna skivor rostbiff

1 paket ruccolasallad

1,5 skivad tomat

1,5 skivad rödlök

2 msk rostad lök

fransk senap

svartpeppar

1. Bred smörgåsen med senap. Börja sedan med ruccolasallad, den skyddar brödet från att bli fuktigt av tomaten.

2. Lägg i rostbiff, tomatskivor och lökringar, strö över den rostade löken.

3. Avsluta med ruccola, och strö över malen svartpeppar.

Carinas grönsaksciabatta med persiljepesto

2 personer

2 ciabatta-bröd

1 aubergine

1 zucchini

1 påse färsk spenat

1 gul paprika

1 röd paprika

100 g fårost (tärnad eller i bit)

3 msk persiljepesto eller

annan pesto

6–8 soltorkade tomater

svartpeppar & salt

1. Skiva aubergine och zucchini på längden, cirka 0,5 cm tunna skivor.

2. Dela paprikorna i fyra delar.

3. Lägg grönsakerna på ett galler, strö över en nypa salt och grilla dem i ugnen i 225° i tio minuter.

4. Bred smörgåsen med pesto. Varva de grillade grönsakerna med delade spenatblad och bitar av fårosten.

5. Toppa med soltorkade tomater och svartpeppar.

Potatistunnbröd med rom och gräslök

2 personer

2 tunnbröd

1,5 dl kesella gourmet

4 potatisar

100 g sikrom (eller annan rom)

0,5 huvud isbergssallad

1 knippe gräslök

1. Koka potatisen, den ska vara kall när smörgåsen görs.

2. Bred tunnbrödet med ett rikligt lager kesella.

3. Strö ut potatisskivor, finstrimlad sallad och finhackad gräslök över halva smörgåsen.

4. Krydda med svartpeppar. Vik på mitten och dela sedan på diagonalen.

Irish Cream Chocolate

Varm choklad

4–6 cl Baileys

Midvintersol

3 delar apelsinjuice

2 delar nyponsoppa

1. Värm juicen och nyponsoppan på spis eller i mikro.

Sjömansgrogg

Buljong och mörk öl

(efter egen smak)

1. Koka buljong enligt anvisning på paketet, tillsätt öl efter hand.

Agnes Degen