Sparris med basilikaolja

MAT & DRYCK

Cyberkocken gillar mat som ser lyxig ut och smakar fantastiskt utan att kosta skjortan eller kräva timmar av nervöst pyssel i köket.

Sådan är den här snyggingen även om den funkar som huvudrätt för skogshuggare eller andra kalorislukare.

Men den blir en riktigt elegant förrätt eller ett snabbfixat kvällsgodis till i afton.

Ha en förtjusande fredagskväll,

Jon Hansson

Aftonbladets cyberkock

INKÖPSLISTA

(4 personer)

1 bunt sparris eller ett paket djupfryst (undvik burkad)

1/2 kruka basilika

3 msk olivolja

1 msk vinäger

1 tsk honung

100 g lufttorkad skinka (parma, serrano eller liknande)

---

salt

vitpeppar

SÅ HÄR GÖR DU:

1. Ansa och skala sparrisen om du använder färsk.

2. Koka sparrisen helst hopbunden i ett knippe, stående i en snäv kastrull.

Fyll på vatten upp till där topparna börjar. De blir färdigkokta fortare än resten av sparrisen och blir lätt mosiga om du kokar dem liggande.

Verkar det joxigt att binda ihop en bunt av sparrisen och verkar alla kastruller vida som oceaner?

Lugn. Det är ingen fara. Sjud sparrisen försiktigt som vilken grönsak som helst. Det funkar.

Sparrisen är klar när stänglarna är mjuka längst ner.

Koka inte för länge. Överkokt sparris är relativt charmlöst.

Fryst sparris tillagas enligt anvisningarna på paketet.

3. Blanda marinaden genom att köra oljan, vinägern, basilikabladen, honung, salt och peppar till en slät sås i en mixer.

Har du ingen mixer så hacka basilikan mycket fint och blanda med de andra ingredienserna till marinaden.

4. Låt den nykokta sparrisen ligga och dra i marinaden 15 minuter.

5. Servera sparrisen med skinkan och droppa över lite marinad. Rostat lantbröd är gott till.

DRYCKESTIPS:

Sparris och vin kan vara knepigt men med marinadens olja och vinägersyra till så går det lättare. Testa till exempel:

Tarapacá sauvignon blanc, 2001 (6675) Chile, 60 kronor.

TIPS:

Det finns tyvärr mycket skruttig sparris ute i butikerna. Kolla bottenändarna så att inte sparrisen har börjat mögla.

Topparna ska vara spänstiga – inte torra och skrumpna.

Sparris är dyrt. Ta fryst om du inte hittar fin färsk.

VEGO:

Ta mer sparris och en tunn skiva chèvre (getost).

Är du fisk-vegetarian så byt skinkan mot några tunna skivor färskrökt lax.

Jon Hansson