Lammkotletter med linser

MAT & DRYCK

Engelska matgudinnan Nigella Lawson, som snart kommer i svensk tv, gör det här receptet med små kryddiga korvar. Vi skruvar upp feststämningen ett varv och tar lammkotletter.

Vi hörs,

Jon Hansson

Aftonbladets cyberkock

INKÖPSLISTA

(4 personer)

8 lammkotletter, 800 g

2 msk smör/margarin

1 nypa timjan

1 nypa rosmarin

500 g vanliga grågröna linser

1 lök

1 stor vitlöksklyfta eller två små

1 dl rött vin

3 msk olivolja

3 msk hackad persilja

---

salt

peppar

SÅ HÄR GÖR DU:

1. Om du vill korta koktiden kan du lägga linserna i blöt några timmar men det är inte nödvändigt.

2. Ta fram lammkotletterna ur kylen så att de inte är iskalla när du ska steka dem.

3. Hacka persiljan fint.

4. Skala och hacka löken fint.

5. Fräs löken i oljan i en stor kastrull. Den ska inte brynas bara mjukna.

(Det ska vara en kastrull med lock men locket behövs inte medan du fräser löken.)

6. Häll i linserna och rör om. Häll i vatten så att det täcker med viss råge.

Sjud i en halvtimme under lock. Linserna ska bli mjuka men inte ett enda mos. Provsmaka då och då mot slutet av halvtimmen.

7. Sätt igång ugnen på 100 grader.

8. Krydda lammkotletterna med salt, peppar, timjan och rosmarin.

9. Mosa till vitlöksklyftan lite lätt med bredsidan av en kniv eller liknande. Pilla bort skalet.

10. Värm smöret i en stor stekpanna och stek kotletterna i ett par omgångar tillsammans med vitlöksklyftan.

Stek dem ett par minuter på varje sida på rätt hög värme om de är cirka 1,5 cm tjocka. Lägg upp på ett ugnssäkert fat och håll varm i ugnen.

11. Häll vinet och 0,5 dl vatten i stekpannan när kotletterna är klara. Vispa runt lite så att fastbrända köttsafter löses upp. Mosa ner vitlöksklyftan i skyn med en gaffel. Koka ihop till halva mängden vätska.

12. Häll i linserna och rör om. Smaka av med salt och peppar och strö över persiljan.

13. Servera med lammkotletterna och en gurksallad.

DRYCKESTIPS:

Pröva en kryddig nyhet:

Valjardin crianza, 1999 (22756) Spanien, 56 kronor.

TIPS:

Får du linser över så spara i kylen. Gör en sallad på dem tillsammans med lökringar och vinaigrette.