Proffstipsen: Bli kung vid grillen

Hetaste recepten för ljumma kvällar

MAT & DRYCK

Utegrillarna har kommit fram i rekordfart i det vackra vårvädret under långhelgerna.

I dag ger stjärnkockarna sina bästa grilltips i Aftonbladet.

Sommarkvällens höjdpunkt Inget går upp emot nygrillat, som man sitter och äter ute en skön sommarkväll tillsammans med goda vänner. Med stjärnkockarnas tips blir det ännu roligare och godare.
Foto: Anders Deros
Sommarkvällens höjdpunkt Inget går upp emot nygrillat, som man sitter och äter ute en skön sommarkväll tillsammans med goda vänner. Med stjärnkockarnas tips blir det ännu roligare och godare.

Den senaste veckan har temperaturen legat över eller mycket över det normala för årstiden i hela landet, till alla grillentusiasters glädje.

Och det vackra grillvädret ser ut att hålla i sig några dagar till.

Fem av de bästa

Aftonbladet har sammankallat fem av landets mest kända stjärnkockar för att låta dem dela med sig av de egna favoritrecepten.

– Det viktigaste vid grillning är råvaran, som vid all matlagning. Sedan är det noga med temperaturen, kolen ska vara på nedgång när man lägger på köttet, säger krögaren Erik Lallerstedt.

En annan hängiven grillare är Alexandra Zazzi, tv-kock och Robinsonvinnare.

– Jag älskar att grilla, det hör säsongen till att sitta ute ljumma kvällar och äta gott. Jag grillade lammkotletter senast i går, säger hon.

Jan Boris är skeptisk

Aftonbladet har också låtit en erkänd grillmotståndare ge sina tips – tv-kocken Jan Boris Möller.

– Jag grillar inte. Av de sätt man kan tillföra mat värme är grillning det i särklass sämsta, eftersom det inte går att kontrollera temperaturen.

– Men visst förstår jag att folk tycker att det är kul, det är någon form av frigörelse. Det är en av de grejorna

som gör att det känns somrigt, säger Jan Boris Möller.

”Blötlägg spetten först”

Om du grillar spett är det viktigt att blötlägga först så att de inte brinner upp.

Använd gärna folie, särskilt för stora köttbitar så att de får en chans att bli färdiga utan att brännas

Glöm inte en sallad som tillbehör, gärna bönsallad.

Älskar att grilla Alexandra Zazzi, kock på Pasta e Panini i Göteborg, tv-kock på TV4 och Robinson-vinnare, grillar ofta. Nu delar hon med sig av sina bästa recept.
Foto: Bengt Kulén
Älskar att grilla Alexandra Zazzi, kock på Pasta e Panini i Göteborg, tv-kock på TV4 och Robinson-vinnare, grillar ofta. Nu delar hon med sig av sina bästa recept.

”Se till att gallret är rent”

Marinad går inte in i köttet, det gör att köttet blir torrare.

Att göra köttbiten färdig på grillen är mycket vådligt. Gör köttet klart till 85 procent på annat sätt och grilla det sedan så att det får en grillyta.

Gallret ska vara rengjort, annars blir det inte tillräckligt varmt.

Jan Boris Möller, tv-kock och kokboksförfattare.
Foto: Lars Ottosson
Jan Boris Möller, tv-kock och kokboksförfattare.

”Ha brandslang till hands”

Var noga med temperaturen, först när kolen börjar glöda ska du lägga på råvarorna.

Fisk är svår att grilla om den inte är fet, använd gärna piggvar eller lax.

Fonduetänkande är trevligt. Ha gärna flera olika tillbehör att välja bland, det blir socialt trevligt.

Ha en vattenslang i beredskap om det börjar brinna.

Erik Lallerstedt, krögare på Eriks Gondolen och Eriks bakficka i Stockholm.
Foto: Björn Lindahl
Erik Lallerstedt, krögare på Eriks Gondolen och Eriks bakficka i Stockholm.

”Använd alltid träkol”

Tänd grillen i tid. Du måste vänta i 30–35 min innan det blir en bra glöd att grilla på.

Träkol är att föredra, allt annat är en dålig kopia. Träkol och bara träkol ger den smak man vill ha på maten.

När du grillar kyckling är låret bättre än filén eftersom det är saftigare och smakrikare.

Melker Andersson, krögare på Fredsgatan 12 i Stockholm.
Foto: Lasse Allard
Melker Andersson, krögare på Fredsgatan 12 i Stockholm.

”Se upp så maten inte blir bränd”

Grilla inte för hett så att maten blir bränd. Det är inte bra för hälsan att äta bränd mat.

Droppa av marinerat kött ordentligt, så att inte en massa fett rinner ner i glöden. Då börjar det brinna igen och maten blir bränd.

Karin Fransson, krögare på Hotell Borg-holm, TV4:s morgonprogram och radions P1.
Foto: Maths Bogren
Karin Fransson, krögare på Hotell Borg-holm, TV4:s morgonprogram och radions P1.