Avokadokoppar med löjrom

MAT & DRYCK

Superenkelt och väldigt gott. Avokado är på väg tillbaka, tro mig. Vilken dag som helst kommer du att kunna bjuda på avokadohalva med räkor och rhode island-sås coh vara helt rätt.

Foto: Per Björn

Till dess, pröva dessa små godsaker. De är tänkta att kunna bjudas på stående fot. Man tar en liten kopp och en sked i handen.

Tänk på att låta avokadokärnan ligga med i tillbringaren med avokadokräm, då mörknar den inte.

8 små koppar (glöggmuggar)

2 väl mogna avokador

Cirka 2 dl god grönsaksbuljong

1–2 msk lime eller citronsaft

salt, peppar

2 msk löjrom

2 msk crème fraiche eller gräddfil

Gräslök

1. Gröp ur avokadon och lägg det i en tillbringare. Mixa direkt med buljong och citronsaft. Smaka dig fram hur mycket citronsaft som behövs. Krydda med salt och peppar. Späd om det blir för tjockt.

2. Lägg i avokadokärnan och förvara kallt till servering.

3. Häll upp krämen i små koppar och dutta på en liten klick löjrom och en liten klick gräddfil på varje. Avsluta med finhackad gräslök och nymald svartpeppar.

Dryckestips: Vi fortsätter med den lite beskare biran. Old gold (1441) Sverige, 11:90 (33 cl) är kanon till löjrom.