Nässelsoppa

MAT & DRYCK

Hittade nässelsoppa i saluhallen. En burk på knappt litern kostade över hundra spänn!

Slutsats: plocka själv nu när de elaka rackarna är späda och gör din egen soppa. Kostar snudd på gratis.

Cyberkocken och alla andra som inte vill ha slipper ägghalvan.

God helg,

Jon Hansson

Aftonbladets cyberkock

Inköpslista

(4 personer)

2 liter späda nässlor

2 tärningar grönsaksbuljong

2 msk hackad gräslök

---

13 dl vatten

2 msk smör/margarin

2 msk vetemjöl

salt

vitpeppar

Så här gör du:

1. Skölj nässlorna i rikligt med kallt vatten. Ta bort skräp och grova stjälkar.

2. Koka nässlorna i en kvart i de 13 dl vatten i en kastrull med locket på.

3. Låt nässlorna svalna och krama ur dem. Spara allt nässelspad!

4. Hacka dem. Det behöver inte vara så himla finhackat.

5. Knåda en kula av smöret/margarinet och mjölet.

6. Koka upp nässelspadet med buljongtärningarna. När de har lösts lägger du i mjölkulan.

7. Rör om och låt koka försiktigt i 5 minuter.

8. Hacka gräslöken.

9. Lägg i nässelhacket och gräslöken. Låt det bli varmt och smaka av med en aning salt och peppar.

10. Servera med ostmackor. (Ja, ja, den som nödvändigtvis vill ha en ägghalva i soppan får väl ta det.)

Dryckestips:

Nässlor kan göra att vin smakar beskt. Lite fräst hackad lök och lite salt i soppan dämpar det fenomenet. Men ett gott glas stilla eller bubbligt vatten passar nog bäst om du vill känna den fina - men blyga - nässelsmaken.

Jon Hansson