Saltimbocca på kyckling

MAT & DRYCK

Saltimbocca betyder ”hoppa in i munnen” på italienska. I det här receptet använder vi kyckling i stället för kalvkött som kan vara svårt att få tag på.

Förhoppningsvis hoppar den här varianten rätt bra den med.

God helg,

Jon Hansson

INKÖPSLISTA

(4 personer)

4 kycklingfiléer

4 stora skivor lufttorkad skinka

8 stora blad färsk salvia eller flera små eller 2 tsk torkad

1 dl torrt vitt vin

1/2 apelsin

pasta

parmesan

1 dl grädde

---

salt

peppar

SÅ HÄR GÖR DU:

1. Starta ugnen på 200 grader.

2. Dela kycklingfiléerna på längden. Salta och peppra dem försiktigt.

3. Dela på skinkskivorna och vira in de halva kycklingfiléerna i varsin bit skinka. Ett stort blad salvia eller flera små ska också vara med i paketen.

4. Ta fram en eldfast form eller panna som ganska precis rymmer kycklingpaketen i ett lager.

5. Häll i det vita vinet och pressa i apelsinen i formen.

6. Lägg ner kycklingpaketen och stek i ugnen i 15 minuter.

Kolla några gånger mot slutet så att paketen inte bränner fast i botten på formen.

Kyckling ska vara genomstekt för att de läskiga magsjukebakterier som ibland finns i köttet ska tappa stinget. När du test-sticker med en gaffel eller sticka ska det sippra ut ofärgad köttsaft.

Men låt inte filéerna stå inte för länge. Då blir de rysligt torra och tråkiga.

7. Koka pastan medan kycklingen står i ugnen.

8. Riv några matskedar av parmesanosten och blanda med grädden.

9. Rör ner i den färdigkokta spagettin.

10. Servera kycklingpaketen med pastan och stekskyn. Tomatsallad med mozzarella är inte dumt till.

DRYCKESTIPS:

Saltimbocca är trevligt och italienskt. Det är chianti också. Ruffino Chianti (2310) Italien, 67 kronor.

VARIANTER:

Original-saltimbocca görs på utbankade skivor kalvkött som får bli omslagspapper till skinkan och salvian i stället.

Sedan steker man paketen i stekpanna och häller i marsala-vin efter några minuter.

Det blir minst lika gott.

I det här receptet kan du byta den lufttorkade skinkan mot vanlig rökt skinka eller tunna skivor av salami.

Det kan bli lite torrt utan gräddskvätten i pastan men vill du äta supermagert så strunta i den.

Jon Hansson