Skördetidens läckra risotto

MAT & DRYCK

Nu kommer man knappt fram i skogarna för alla soppar och riskor. Och kremlor och trattar och kantareller och siskor och blaskor och"

Nåja, det är gott om svamp i år. Börjar det bli tjatigt med smörstekt på macka så är det här ett sätt att ta till vara skörden.

Det här behöver du

(4 personer)

7 dl färsk blandsvamp

4 dl avorioris (andra sorter funkar också, men undvik råris, grötris och snabbris)

2 msk olivolja

1 lök

2 vitlöksklyftor

1 knippa persilja

2 tsk timjan

parmesan eller annan rivost (2 dl)

1/2 citron

1 tärning grönsaksbuljong

salt

svartpeppar

Så här gör du

1. Koka buljong på tärningen och 8 dl vatten. Soppan får bli lite svag. Ersätt gärna någon deciliter av vattnet med vitt torrt vin.

2. Skär svampen grovt.

3. Skala och hacka löken och vitlöken.

4. Hacka persiljan fint.

5. Hetta upp olivoljan i en tvåliters kastrull eller gryta. (Den får vara större.)

6. Låt svampen, löken, vitlöken, persiljan och timjanet mjukna några minuter i oljan. Det ska inte brynas.

7. Häll riset i grytan, rör om och späd med en skvätt buljong.

8. Låt buljongen koka in i riset och fortsätt sedan späda i omgångar tills all buljongen sugits upp och riset är färdigt. Riskornen ska fortfarande ha en liten kärna, det ska inte bli en smetig gröt.

9. Smaka av med salt, peppar och pressad citron.

10. Servera med nyriven parmesan och en grönsallad.

Dryckestips

Kokt eller stekt lök och svamp passar perfekt till vin.

Röda Santagostino nero d"avola syrah (2312) 57 kronor, kommer från Sicilien i södra Italien medan risotto är ett norditalienskt fenomen. Det funkar ändå.

Santagostino cataratto-chardonnay (12464) 57 kronor, kommer från samma ö och är lika gott, fast vitt.

Eller så kan Otto få träffa Leffe, en fruktig rackare:

Leffe Blonde (1659) Belgien, 15,50 kronor (33 cl).

Varianter

Är du en sån där som går bort dig i mindre parker? Lägg då ner svampplockandet och köp i stället en stor burk konserverad blandsvamp eller några nävar färska champinjoner.

Så lång tid tar det: 15 minuter förberedelse + 15 minuter på spisen = 30 minuter.

Sommartipset

Jon Hansson