Chokladtårta

MAT & DRYCK

8–12 portioner

250 g mörk choklad med minst

70 procent kakao

125 g osaltat smör, rumstempererat

6 ägg, 2 hela och 4 separerade

2 dl strösocker

2 msk Cointreau (kan uteslutas)

Rivet skal av en apelsin (kan uteslutas)

Till gräddfyllningen:

5 dl vispgrädde

1 tsk vaniljsocker

1 msk Cointreau (kan uteslutas)

1/2 tsk osötat kakaopulver att sikta över

Gör så här:

Värm ugnen till 180 grader.

Lägg bakplåtspapper i botten av en springform (en form med löstagbar kant), cirka 23 centimeter i diameter.

Smält chokladen, antingen i en skål över kokande vatten eller i mikron. Låt smöret smälta i den varma chokladen.

Vispa två hela ägg och fyra äggulor med en knapp deciliter av strösockret, rör sedan försiktigt i chokladblandningen, Coin-

treau och apelsinskal.

I en annan skål vispar du de fyra ägg-vitorna till skum, tillsätt gradvis resten av strösockret och vispa tills vitorna håller formen, men inte är allt för stela.

Lätta upp chokladsmeten med en klick äggvita och vänd försiktigt ner resten av

vitorna.

Häll upp i springformen och grädda i 35–40 minuter, eller tills kakan har stigit och spruckit och mitten inte längre är blöt.

Låt kakan svalna på galler, mitten sjunker ihop när den svalnat.

När kakan ska ätas ställer du kakan i sin form på ett serveringsfat och tar försiktigt ur kakan ur formen. Bry dig inte om sprickorna runt kanten eller att det inte är så jämnt. Det ska se ut som en krater.

Vispa grädden tills den är mjuk. Tillsätt vaniljsocker och Cointreau och fortsätt att vispa tills grädden är fast men inte stel.

Fyll kratern med vispad grädde, för ut den mot kanterna, och sikta lite kakao-pulver i en tesil över kakan.