4 snabba singelrätter

Maria lagar mat med fokus på råvarorna

1 av 2 | Foto: Micke Sörensen
MAT & DRYCK

 Maria Frääs väg till grytorna har varit krokig. Som 14-åring jobbade hon på loven i disken och som potatisskalare. Avancerade till kock, men tog en paus i två år och startade krukmakeri i Lidköping. Hon återvände till köket, men valde Rom i Italien, och jobbet som kallskänka och kock:

– Jag lärde mig otroligt mycket i Italien, både mat och matkultur. Men arbetsvillkoren var tuffa.

Hon sökte Grythyttans treåriga restauranghögskola och i juni är hon färdig.

I våras kom en förfrågan från bokförlaget Ordalaget, som ville ha en enkel kokbok för ensamhushåll. Tre till nappade, klasskamraterna Cecilia Magnusson, Henrik Petersson och Patrik Steen. Resultat blev ”Kokbok för jäktade singlar och andra hungriga små hushåll”, som kommit ut i höst:

– Vi tänkte på killen som är singel och gillar korv och makaroner, vi tänkte på näringsinnehållet och att man ska slippa köpa alltför många nya ingredienser för att laga maten.

– Det är bra att mat är i fokus i dag, äter man bra mår man bra. Men tyvärr är det lite pretentiöst i den här branschen. Maten är ofta krånglig och för fet. Ibland bör vi ”tagga” ner lite och sätta råvaran i fokus, säger hon.

Ulla-Lene Österholm