Expert ger nya Aladdin tummen ner

”Det här är snask. Jag skulle aldrig servera det här till mina gäster”

1 av 3 | Foto: MATS STRAND
Chokladexperten Magnus Johansson testar nya och utgående smaker i Aladdin. Och gör tummen ner. ”De får ett plus i betyg – om jag är snäll.”
MAT & DRYCK

Julen blir sig inte lik i år.

Fyra gamla godingar får lämna plats för tre nya i Aladdinasken.

De får underkänt av en provsmakare från Chokladakademien.

Att innehållet i Aladdinasken byts ut hör inte till vanligheten. Sist det hände var 1996 när marsipanpralinen fick ge plats åt ägglikör.

Mossig och gammal

Men nu är det hög tid för en förnyelse.

– Enligt våra konsumentundersökningar börjar folk tycka att Aladdin och Paradis är mossiga och gammaldags, säger Marabous informationschef Annika Johansson.

Efter lång och trogen tjänst får accentnougat, nougat med mandel, paschanougat och tosca ge plats åt de nya smakerna: pärlnougat, cocoskola och höstnougat.

Det omtvistade körsbäret i mörk choklad blir kvar trots att det är lika hatat som älskat.

Och favoriten gräddnougat likaså.

Bytet är ett försök att anpassa sig till hur svenskens smak har förändrats. I dag är det vit choklad, kaffe- och kokossmaker som gäller, visar Marabous undersökningar.

Enligt Annika Johansson har de nya smakerna fått mycket positiva reaktioner från testpanelerna.

Men när Magnus Johansson, chefskonditor på Operakällaren och medlem i Chokladakademien, provsmakar de nya pralinerna får de inte godkänt. Men det får å andra sidan inte pralinerna som plockas bort heller.

– Det här är alldeles för sött och fett.

”Det här är snask”

Den enda som till nöds får godkänt är den nya cocoskolan.

Men slutomdömet är hårt.

– Riktig choklad är en njutning. Det här är snask. Jag skulle aldrig servera det här till mina gäster på Operakällaren.

Malin Eriksson