4 lättlagade vegorätter

Ulf & Maryanne har uppfunnit ”tjenapen”

MAT & DRYCK

 För tio år sen startade Ulf och Maryanne Wahlqvist ett nytt liv på Öland. De började laga vegetariskt med goda råvaror och öppnade ett gårdskafé på Alvaret, på södra delen av ön.

– Vi utgår från oss själva och serverar inget som vi inte äter med glädje.

Foto: Maths Bogren

Deras tidigare karriärer är så långt från köksspisen som man kan komma.

Maryanne var ”security supervisor” på amerikanska flygbolagen PanAm och Delta Airlines. Hon var ansvarig för att flygavgångarna skulle vara komplett säkra. Jobbet var stentufft, Maryanne fick magsår och sa upp sig. Det gjorde Ulf också, som då var kompanichef på F 16 i Uppsala.

– Jag hade jobbat i 17 år som officer vid flygvapnet och sa upp mig över en natt. Skulle vi förändra våra liv, skulle det vara totalt.

Kärleken till maten och Öland drog. På ön fanns både barndomsminnen och släkt. Efter sju år nere vid södra udden av Öland, bor de nu utanför Köpingsvik där de tar emot matgäster, har matlagningskurser samt är med på matmässor där de bland annat säljer sin hemlagade chutney (efter hemligt recept) och senaste uppfinningen ”tjenap”, en mix av chutney-senap.

Till maten serverar de kungens äppelmust från närbelägna Solliden, juice eller vatten.

Ulla-Lene Österholm