4 älskade matklassiker

Katja samlar originalrecept från hela världen

MAT & DRYCK

 Varje dag gör Katja Palmdahl något som många av oss inte ens vågar drömma om. Hon experimenterar i köket.

Hennes jobb är att göra recept till företag och storkök som vill visa upp sina produkter.

– När man jobbat med mat så länge som jag kan man alla smaker i huvudet, och det underlättar vid receptframtagning.

Foto: Thomas Johansson

Katja tycker inte att man ska vara rädd i köket. Tycker man inte om en ingrediens så kan man ta bort den och gärna tillsätta andra råvaror med likande konsistens och tillagningstid.

– Att våga experimentera är grunden i all matlagning.

Finns det någon god ”okänd” smakkombination?

– Det kan tänkas att man tycker att rosmarin och kolasås låter lite tokigt, men det är fantastiskt gott.

Vad gör man för fel om man tycker att grönsaker är tråkigt?

– Man har nog inte planerat in dem i måltiden från början. Många som planerar middag tänker: kött, sås och potatis. Grönsakerna blir kanske vad man har hemma eller går snabbt att ta fram, till exempel en halv tomat eller lite gurka. Råa grönsaker försöker jag servera rumstempererade och väl mogna för mest smak.

Just nu är Katja Palmdahl aktuell med boken ”Klassiker – rätter man minns” tillsammans med Tomas Tengby. Där presenteras original-recepten på älskade rätter, utan nymodigheter och experiment.

– Jag är nog mer klassisk än nytänkande. Mitt eget favoritrecept i boken är Boeuf Bourguignon som jag bjöd på senast i förrgår.

Therese Holmberg