Festa upp dina hyllvärmare

Fyll faten med restmaten

MAT & DRYCK
Foto: Stefan Mattsson

Asarna hade en del udda idéer. Galten Särimner till exempel. Den feta grisen dök upp på bordet i Valhall varje dag trots att han slaktats kvällen före.

Men är tanken egentligen så befängd? Särimner dyker ju upp än i dag – i varje fall under julhelgen.

Du skivar skinka på julafton. Alla äter så att de nästan spricker. Men en stor bit är kvar.

Samma procedur när brorsan och hans 14 ungar tittar in på juldagen. Efteråt märks det knappt att släkten varit där och kalasat.

På annandagen tvingar du i familjen skinkmackor till lunch och äter själv sju stycken för att föregå med gott exempel. Märks det på den skära kolossen i kylens inre? Icke.

Inte ens när du i mellandagarna budar över en stor bit till svärmor (hon bor ensam och gör aldrig någon egen skinka) krymper den.

Så fortsätter det tills sopnedkastets mörka gap får svälja den – alltför – stora skinkbit som är kvar vid påska.

Här är fyra recept som gör en restfest av evighetsskinkan och andra hyllvärmare.

Recept

Så får du skinkan att hålla formen

Hur är läget, Jon Hansson, ny matmästare varje söndag?

Jon Hansson