Vår nye kock gillar sin nakne kollega och pulvermos

12 snabba frågor

1 av 2 | Foto: PER JOHANSSON
nya recept varje dag Det lovar Aftonbladets nye kock Jon Hansson. Enkelt, billigt och snabbfixat ska det bli.
MAT & DRYCK

Som elvaåring började han mixtra med egenkomponerade såser.

Stor succé, tyckte han själv. Ingen annan höll med.

Nu lyckas Jon Hansson, 45, bättre vid spisen. Så bra att han blir Aftonbladets kock.

Från i dag presenterar han varje dag nya recept i tidningen.

1. Vilken mat kommer du att uppmana

läsarna att laga?

– Det blir simpel vardagsmat. Enkelt, billigt och lättfixat. När man är på väg hem från jobbet och hämtat ungarna på dagis är man rätt tom i bollen. Tanken är att ge lite idéer om vad man kan göra för att piffa upp maten till vardags.

2. Blir det något stabbigt ungkarlskäk för oss 26-åringar eller siktar du helt in dig på barnfamiljer?

– Nästan allt är upplagt för fyra personer så det tyder ju på barnfamiljer. Men det går ju att halvera recepten eller frysa in det som blir över. Så jag tror säkert att ungkarlar och singeltjejer kan ha nytta av det här.

– För 15 år sedan skrev faktiskt jag och min sambo en kokbok, "Middag för en", som riktar sig till singelhushåll.

3. Finns det någon rätt som du avskyr?

– Korvkaka tycker jag inte är någon större hit. Det är någon konstig sorts låda som inte lockar något vidare.

4. Varifrån kommer detta matintresse?

– Jag var nog elva-tolv år när jag började experimentera och göra konstiga såser, våldsamt starka och mystiska som jag doppade brödbitar i. Jättegott tyckte jag, men det var jag nog rätt ensam om.

– Något slags experimentlusta har funnits länge. Jag valde såser framför kemilådan.

5. Men, ärligt talat. Är inte du som alla andra svenska män. Du låter din sambo sköta vardagsmatlagningen och sparar dig till festliga tillfällen?

– Jo, jag lagar på helgerna och Anne-Marie på vardagarna. Hon slutar jobba tidigare och det hade blivit hungerkravaller annars.

– Det är i och för sig skönt att slippa laga mat på vardagarna. Vardagsmatlagning kan vara lite trist, det är ju roligare på helgerna när man har tid på sig.

6. Lagar du alltid "riktig" mat hemma?

– Jag är hyfsat ambitiös. Men en och annan pizza har det blivit. Ibland hinner man bara inte laga mat.

7. Är du en miljömedveten kock?

– Nej, det kan jag inte skryta med. Jag försöker hitta kravmärkt, men det är ingen genomtänkt strategi.

8. Är du rädd för akrylamid?

– Det är klart att man hajar till när de där larmen kommer. Men käkar man en påse chips i veckan är det nog ingen fara. Det är ganska många sorters mat som inte är bra om man klämmer i sig det varje dag.

9. Hur många recept har du förberett?

– Två veckor framåt är klara. Ett år är mitt mål. Jag tror att det är fullt möjligt att värka fram 365 recept. Jag kommer att låna hejdlöst från andra.

10. Ska du ge prisuppgifter i anslutning till recepten?

– Nej, det är lite knepigt eftersom priserna varierar så mycket. Maten är exempelvis mycket billigare i Göteborg än i Stockholm. Många skulle nog bli skrämda om jag körde Stockholmspriser.

11. Följer du tv-kockarna?

– Jag brukar titta på Tina, den nakne kocken och Nigella. Den nakne tycker jag gör roligast mat, men jag tycker att alla tre är väldigt bra.

12. Vad kan du inte vara utan i köket?

– Det är rätt många saker. Efter några primitiva somrar på landet inser man att rinnande vatten och avlopp är rätt svårt att klara sig utan. I prylväg är det kniv och skärbräda. Herregud, man måste ha spis också.

– Ja, det är svårt att välja. Men en bra kniv är viktigt. Det gör matlagningen mycket roligare.

Jens Kärrman