En laxsallad med sydfranskt stuk

MAT & DRYCK

En hemsnickrad variant på sydfranska klassikern salade niçoise kanske kan pigga upp i vintermörkret?

Hursa? Ett billigt trick?

Jajamän. Särskilt om det är extrapris på lax. Gott blir det också.

Om du gillar hårdkokt ägg så ta med det i salladen. Själv gör jag det inte alls. Här syns följaktligen en totalt äggfri sallad.
Foto: PÄR JOHANSSON
Om du gillar hårdkokt ägg så ta med det i salladen. Själv gör jag det inte alls. Här syns följaktligen en totalt äggfri sallad.

Det här behöver du

(4 personer)

8 potatisar

4 ägg

1/2 rödlök

2 tomater

1 huvud romansallad

300 g färsk lax

200 g färska eller frysta haricots verts.

3 msk tapenade (olivröra) på burk eller hemgjord

3 msk olivolja

salt

peppar

1 citron

Så här gör du

1. Skala och koka potatisarna. Skär i skivor.

2. Hårdkoka äggen. Skala och skär i klyftor.

3. Skala löken och skär i ringar.

4. Dela tomaterna och pilla bort de rinniga kärnorna. Skär tomaterna i mindre bitar.

5. Dela laxen i fyra snygga bitar. Salta, peppra och stek på hög värme i en gnutta olja. Fisken behöver bara några minuter på varje sida. Jag tycker det är gott med en halvrå kärna. Vill du ha genomstekt så dra ner värmen och stek någon minut till. Men inte för länge - då blir det torrt och tråkigt.

6. Koka upp saltat vatten till haricots vertsen. Koka någon minut. De ska fortfarande vara krispiga.

7. Rör ihop tapenaden och olivoljan till en dressing.

8. Lägg grönsakerna på tallrikar. Strö över lökringarna. Lägg den nystekta laxen överst. Droppa på tapenadedressingen.

9. Servera salladen ljummen eller kall med pressad citron.

Vego-tipset

Byt ut lax mot stora vita bönor och gör egen tapenade utan sardeller men med mer kapris.

Stall-tipset

Har du vunnit på hästar kan du byta ut laxen mot färsk tonfisk. Det blir nästan ännu godare.

Gott att dricka till

Rosé passar bra:

Puycheric syrah (2209) Frankrike, 53 kronor.

Fler recept