Biff à la Lindström på klassiskt vis

MAT & DRYCK

En klassiker som "uppfanns" av Maria Kristina Lindström som sålde biffarna i sin affär i Stockholm i mitten av 1800-talet.

Andra källor anger en kapten Lindström som ska ha hittat receptet i S:t Petersburg.

En svensk klassiker - men ursprunget är oklart.
Foto: PÄR JOHANSSON
En svensk klassiker - men ursprunget är oklart.

Det här behöver du

(4 personer)

400 g nötfärs

3 ägg

1 dl vispgrädde

2 kalla kokta potatisar till smeten + 800 g potatis som tillbehör.

2 inlagda rödbetor

1 lök

3 msk kapris (1 1/2 liten plastburk)

3 msk smör eller margarin

1 tärning oxbuljong

salt

vitpeppar

Så här gör du

1. Sätt igång potatiskoket.

2. Skala och finhacka de kokta potatisarna till smeten.

Har du inga kokta på lager så koka motsvarande mängd tärnad potatis ett par minuter.

3. Skala löken och riv den ner i en stor skål.

4. Finhacka rödbetorna. Den till smeten lägger du i skålen. Den andra är till såsen.

5. Lägg även potatishacket, nötfärsen, äggen, grädden och hälften av kaprisen i skålen. Salta, peppra och blanda ordentligt. Smeten blir ganska lös. Strunta i grädden om du vill ha fastare biffar.

6. Forma åtta ganska höga biffar av färsen.

7. Stek pannbiffarna i 2 msk smör/margarin på hög värme.

Stek 4 minuter per sida men vänd biffarna då och då. De ska inte vara helt genomstekta utan vara aningen rosa i mitten.

8. Koka upp 3 dl vatten med buljongtärningen. Lägg i andra hälften av de hackade rödbetorna och kaprisen.

9. Servera med kokt potatis, rödbets/kapris-skyn och grönsallad.

Gott att dricka till

Inlagd rödbeta är inte vinets kompis men det är så lite i Lindströmmarna så pröva med vitt:

Lindemans chardonnay bin 65 1999 (2106) Australien, 69 kronor.

Jon Hansson