Räk- och grapefruktcocktail

MAT & DRYCK
hav och citrus
hav och citrus

4 personer

Det här behöver du:

Det här behöver du:

2 grapefrukter

5 hg räkor (2 hg skalade)

roman- eller isbergs-

sallad

ruccola

2 avokador

koriander eller

slätbladig persilja

Dressingen:

1 lime

1 msk japansk soja

2 tsk honung

1/2 chilifrukt

färsk ingefära, 1 cm

1 tsk salt

3 msk olja

Så här gör du:

1. Blanda dressingen. Ta bort kärnorna och det vita från chilin. Skär i små tärningar.

2. Skala ingefäran och riv biten fint. Blanda saften från halva limefrukten, sojan, honungen, chilin, ingefäran och saltet. Smaka. Behövs det mer lime eller salt?

3. Rör ner oljan.

4. Skär bort skalet på grapefrukterna och skär ut klyftorna. Du kan skala grapefrukten och dela upp den i klyftor som en apelsin.

5. Dela avokadorna, ta bort kärnorna, skär i klyftor och ta bort skalet. Pressa lite lime på så mörknar inte avokadoköttet.

6. Skala räkorna. Lägg upp salladen på ett stort fat eller portionsvis. Klipp över koriander eller persilja.

7. Låt var och en skeda över dressingen. Servera med bröd.

Jon:

Chilifrukter är olika stora och olika starka. Du får pröva dig fram. Provsmaka en flisa. En del är obetydligt starkare än paprika, andra rena dynamiten.