En vegetarisk klassiker med ris

MAT & DRYCK

Att "det går lika bra med selleri" har du säkert hört några gånger. Här går det till och med allra bäst när den annars ganska beigea sopp- och gryt-rotsaken får kliva fram i rampljuset.

Selleribiffar en rätt som passar de flesta.
Foto: PÄR JOHANSSON
Selleribiffar en rätt som passar de flesta.

Det här behöver du

600 g rotselleri

2 msk smör eller margarin

1 ägg

1 dl ströbröd

400 g krossade tomater

1 lök

2 vitlöksklyftor

2 msk hackad basilika eller 1 tsk torkad.

2 msk hackad persilja

1 msk olivolja

3 dl ris

0,5 g saffran, en påse

0,5 dl russin

1 kanelstång eller 0,5 tsk malen kanel

salt

peppar

Så här gör du:

1. Skala och ansa sellerin. Det är enklast med en vass kniv om inte sellerin är ovanligt slät. Då tar du potatisskalaren.

2. Koka upp en stor kastrull med vatten.

3. Skär sellerin i centimetertjocka skivor och sjud i vattnet 15 minuter. Låt sedan rinna av.

4. Koka riset enligt anvisningarna på paketet men häll saffranet och kanelen i kokvattnet innan du häller i riset.

Russinen lägger du i tillsammans med riset. Koka sedan som vanligt.

5. Skala löken och vitlöken och hacka fint.

6. Fräs i olivoljan i en kastrull. Hacket ska bara mjukna, inte brynas.

7. Häll i de krossade tomaterna. Rör om och koka ihop 5 minuter.

8. Hacka basilikan och persiljan och rör ner i tomatsåsen. Smaka av med salt och peppar.

9. Vispa ägget i en djup tallrik.

10. Häll ut ströbrödet på en tallrik. Krydda med salt och peppar.

11. Doppa selleriskivorna i ägget och sedan i ströbrödet. Stek dem på ganska hög värme i smöret tills de blir gyllenbruna.

12. Servera med riset och tomatsåsen.

Gott att dricka till

Cep d'art Bodegas Anoia (12891) Spanien, 62 kronor.

En röd kryddig nykomling passar till kanel och saffran.

Jon Hansson