Nu ska spriten smaka choklad

MAT & DRYCK

Händer det att du lutar armbågarna mot bardisken och betraktar utbudet?

Då har du nog lagt märke till trenden med fruktsprit.

Söndags egen lilla testpanel prövade vodka med vaniljsmak. Omdömet blev mycket skiftande, ”sliskigt”, ”jorå”, ”inte så illa”. Så som alltid är smaken individuell.
Foto: Jan Danielsson
Söndags egen lilla testpanel prövade vodka med vaniljsmak. Omdömet blev mycket skiftande, ”sliskigt”, ”jorå”, ”inte så illa”. Så som alltid är smaken individuell.

Där det tidigare stod några vilsna fruktlikörer bredvid whisky, gin och andra klassiker, står idag en uppsjö smaksatta spritsorter. Där finns frukt- och bärsmaker, men även chili, vanilj och diverse kryddor. Snart dyker nog gurka och andra grönsaker upp som spritkrydda.

Vodka är den vanligaste basen för kryddad sprit, eftersom den är ganska neutral i smaken och låter kryddan få all uppmärksamhet. Men andra vita spritsorter hänger också på trenden, till exempel citronkryddad rom (Bacardi Limón) och gin med blodgrapefrukt (Ruby Star Gin).

Den smaksatta spriten är utmärkt när man vill ”boosta” smaker – en drink av apelsin eller päron blir bättre om man blandar den på sprit smaksatt med respektive frukt.

GULD

SILVER

Foto: Lina Olsson

BRONS

Foto: Börje Thuresson

Ingen tvekan – rakt på sak

Perfekt till svensk husmanskost

Inte den hallonexplosion vi hoppats på

Diskret doft av enkel mjölkchoklad

Påminner om päronsplit och päronsoda

Limekaraktären tydlig i doft och smak

Foto: Kalle Assbring

Het och kryddig utan frukt

Per Styregård, Anders Calissendorff