En variant på en italiensk klassiker

MAT & DRYCK

Popgruppen 10 CC hade en hit med ”Life"s a minestrone”. Där serverades den här italienska man-tager-vad-man haver-soppan med parmesan. Vi tar pesto i stället.

En italiensk soppa packad med grönsaker. Stoppa i din favorittortellini eller ravioli om du vill ha den matigare.
Foto: PÄR JOHANSSON
En italiensk soppa packad med grönsaker. Stoppa i din favorittortellini eller ravioli om du vill ha den matigare.

Det här behöver du

(4 personer)

4 potatisar

2 morötter

4 stänger rotselleri

1/4 huvud vitkål

1 burk vita bönor, 400 g

100 g sockerärtor

1 påse babyspenat eller ruccola

1 liten purjolök

2 vitlöksklyftor

1 lök

1 tsk rosmarin

2 msk olivolja

1 burk hela tomater, 400 g

2 tärningar grönsaksbuljong

1 dl liten pasta eller sönderbruten spagetti

12 basilikablad

1 burk pesto

salt

peppar

Så här gör du

1. Skala potatisarna och morötterna och skär i halvcentimeterstora tärningar.

2. Skölj och ansa sellerin och skär i tärningar. Samma med vitkålen men skär i större bitar.

3. Skölj purjon ren från sand och grus och strimla den.

4. Skala och skiva vitlöken och löken.

5. Skölj och ansa sockerärtorna och spenaten.

6. Fräs potatisen, morötterna, sellerin, vitlöken, löken och rosmarinet i oljan några minuter i en stor kastrull eller gryta.

7. Häll i 1,5 l vatten, buljongtärningarna, kålen purjon och tomaterna. Koka i 10 minuter.

8. I med pastan, bönorna, sockerärtorna, spenaten och pastan. Fortsätt koka tills pastan är klar.

9. Smaka av soppan med salt och peppar,

10. Strimla basilikan och strö över den färdiga soppan.

11. Servera med pesto att droppa i och bröd att doppa i.

Jon Hansson