Torsk med bacon och ärtpuré

MAT & DRYCK

Som lutfisk på norska fast du slipper lutfisken. Bra, va?

("och nu är det bara 315 dagar kvar till julafton!)

Det blir en väldigt snygg grön färg på ärtpurén.
Foto: PÄR JOHANSSON
Det blir en väldigt snygg grön färg på ärtpurén.

Det här behöver du

(4 personer)

600 djupfryst torsk

180 g bacon eller 1 paket bacontärningar

1 paket djupfrysta ärtor, 250 g

1 citron

1 tsk mejram

1 msk smör eller olivolja

potatis

salt

svartpeppar

Så här gör du

1. Sätt igång potatiskoket.

2. Sätt ugnen på 150 grader.

3. Skär torskblocken i 2 cm breda skivor med fryskniv eller brödsåg.

4. Lägg torskbitarna på ett ugnssäkert fat med lite vatten i botten.

Salta och pressa över lite citron. Baka i ugnen 15-20 minuter. Kolla då och då om fisken är klar - köttet ska vara helt vitt ända in i mitten.

5. Koka ärtorna enligt anvisningarna på paketet.

6. Knaperstek baconet och låt skivorna rinna av på hushållspapper.

7. Kör ärtorna till puré i en mixer eller mosa dem genom en sil.

Silmetoden är bökigare men du slipper skal i ärtmoset.

8. Värm ärtmoset med smör eller olivolja.

Smaka av med salt, rätt mycket peppar, citron och mejram.

9. Servera torsken med kokt potatis och ärtpuré. Smula bacon över.

Gott att dricka till

Ärtpurén är lite söt. Ett fruktigt vitt vin eller ett smakrikt öl blir bra:

Hardys chardonnay semillon (6409) Australien, 199 kronor (3 l).

Budvar (1353) Tjeckien, 12:90 kronor (33 cl).

Varianter

Färsk torsk (det finns odlad) går så klart lika bra men behöver bara halva tiden i ugnen.

Jon Hansson