Nybakad baguette med egen färskost

MAT & DRYCK

Det tar tid att baka även med ett busenkelt recept som det här.

Men du känner dig väldigt duktig när du är klar - och så doftar det så gott.

Låt bakmaskinen stå kvar i garderoben. De här baguetterna är jätteenkla att göra. I byttan finns det färskost.
Foto: PÄR JOHANSSON
Låt bakmaskinen stå kvar i garderoben. De här baguetterna är jätteenkla att göra. I byttan finns det färskost.

Det här behöver du

(4 baguetter)

6 dl ljummet vatten

25 g jäst, 1/2 paket

2 tsk salt

1,3 l vetemjöl

Så här gör du

1. Smula ner jästen i en stor skål. Häll i saltet.

2. Mät upp vattnet. Försök få temperaturen till precis 37 grader (jästen trivs bäst då).

Är du osäker kan du mäta vattentemperaturen med en vanlig febertermometer. Eller känn efter med lillfingret och jämför med inne i munnen. 37 grader är varmare än man tror.

3. Rör ut jästen i 1 dl av vattnet.

4. Häll i resten av vattnet och mjölet. Rör om så att allt mjöl blandas med vattnet.

5. Täck över skålen och låt jäsa minst 2 timmar. Akta degen för drag.

6. Starta ugnen på 275 grader och smörj en plåt eller använd bakplåtspapper.

7. Mjöla bakbordet ordentligt och stjälp ut degen.

8. Degen ska inte knådas utan dela den bara i 4 delar med en vass kniv.

9. Forma degbitarna till avlånga baguetter, lika långa som plåten, och lägg över dem på plåten.

10. Fram med vassa kniven igen och skåra baguetterna.

11. Låt bröden jäsa en kvart och grädda dem sedan i 15 minuter mitt i ugnen.

12. Sänk värmen till 150 grader och grädda 20 minuter till.

Gott att bre på

Färskost är gott och till och med enklare än baguetterna att göra. Blanda kesella med någon smaksättare du gillar. Färskosten på bilden har fått smak av paprikapulver, kumminfrön och lite salt.

Gott att dricka till

Varmt te med mjölk.

Lätt-baguette

Jon Hansson