Dagens namn: Magnus, Måns
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Mat & dryck

Fransk lammstek med örter

En helt urbenad lammstek, det vill säga med både bäckenben och lårben borttagna, går lätt att fylla med färska örter, binda och steka.

 

Till 6–8 personer:

1 1/2 kg urbenad

lammstek (ca 2 1/2 kg med ben)

3 vitlöksklyftor, finhackade

1 dl hackad persilja

2 msk hackad färsk rosmarin

eller 1 tsk torkad

3 kvistar färsk timjan eller 1 tsk torkad

1 tsk finrivet citronskal

1 tsk salt

1/2 tsk nymald svartpeppar

Steksnöre

2 msk smör

 

1. Sätt ugnen på 150°.

2. Blanda vitlök, persilja, rosmarin, timjan, citronskal och hälften av salt och peppar.

3. Fördela kryddblandningen inuti steken där benen suttit. Bind om med steksnöre. Gnid in steken med resterande salt och peppar.

4. Bryn steken runt om i smör i en stekpanna. Stick in en köttermometer och sätt in hela stekpannan om den tål ugnsvärme eller lägg över steken på ett ugnssäkert fat. Sätt steken på galler på nedersta falsen.

5. När termometern visar 62° är köttet rosastekt, vid 70° är det genomstekt.

6. Låt köttet vila 10–20 minuter insvept i folie innan det skärs i skivor.

7. Ta bort snöret allteftersom köttet skärs upp.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet