Vinter-picknick!

Bästa maträtterna för sköna utflykter i snön

MAT & DRYCK

Bästa maträtterna för sköna utflykter i snön

Picknick på vintern? Är vi inte riktigt kloka? Jodå, se så mysigt vi har det. Men läs våra vintertips innan du packar ränseln med kyckling och apelsindessert. Annars kan utflykten bli en kylig upplevelse.

Vill du ha varm mat så måste du förvara den i något som isolerar, en mat-termos, frigolitlåda eller hembygget i faktarutan. Tänk på att maten inte håller sig het så länge. Efter en eller ett par timmar blir den ljummen och då börjar bakterierna att trivas.

Samla allt varmt i samma ryggsäck så håller sig värmen längre.

Sallad och grönsaker trivs bättre på ett svalare ställe.

Soppa håller du varm i en vanlig termos.

Ät absolut inte frusen mat. Du riskerar att få våldsam diarré.

Dukningen

Liggunderlag är bra att sitta på. Eller gör ett eget av några Aftonbladet som du stoppar i en vanlig plastkasse. Obs! halkigt - inget för slalombacken.

Ta med en liten presenning eller vaxduk att lägga picknick-filten på.

Använd plastbestick om det är riktigt kallt. Metall kan bli så kall att den fryser fast i munnen. Otrevligt.

Håll värmen

Ta på mössan. Mamma hade rätt. Du fryser mycket fortare barhuvad.

Du håller dig lätt varm och fin medan du skidar eller går. Det är betydligt svårare när du sitter still även om du äter varm mat. Ta med en extra tröja eller en filt.

En brasa värmer gott. Tänk på att det kan vara svårt att hitta torr ved på vintern (och det är förbjudet att bryta kvistar och grenar). Ta med ved hemifrån.

Öppna upp klädseln när du ska värma dig vid brasan. Kläderna isolerar mot värme också.

Förvara T-sprit och även gasolflaskor varmt - till exempel i kläderna, nära kroppen. Kall T-sprit är omöjlig att få fjutt på.

Värm inte kölddomnade fötter vid brasan. Du riskerar att bränna dig utan att märka det. En kompis får ställa upp med magen eller armhålan i stället. Brrr.

Ingen termos?

Gör en själv

Så gör du din egen engångs-mat-termos:

1. Lägg maten i en stadig ask eller burk.

2. Vira in burken i aluminiumfolie.

3. Slå in foliepaketet i tidningar.

4. Avsluta med ett lager folie till. Gör inget tajt paket. Det är luften mellan tidningssidorna som isolerar mot kylan och håller din mat varm.

Kyckling med handtag

4 personer

4 kycklingklubbor

2 msk soja

2 msk (flytande) honung

Salt

Peppar

Gör så här:

1. Sätt igång ugnen på 200 grader.

2. Blanda sojan och honungen i en liten skål.

3. Pensla kycklingklubborna med sojablandningen. Salta och peppra.

4. Lägg klubborna i en långpanna, gärna

teflonvarianten, och stek i ugnen tills kycklingen är genomstekt. Det tar ungefär 40 minuter.

5. Kasta ett öga på kycklingen då och då.

Sojan/honungen kan lätt bli bränd. Lägg över folie i så fall.

6. Linda folie runt ändarna på kycklingbenen så blir de mindre kladdiga att tampas med.

7. Servera varma eller kalla med bröd och en grönsallad eller med bönsalladen här nedanför.

Tips!

Värm maten alldeles innan ni sticker ut så att den inte står länge ljummen och göder baciller.

Soppa och därmed pasta

4 personer

2 tärningar grönsaksbuljong

1 dl minipasta eller makaroner

100 g fryst grönsaksblandning

6 bitar inlagda soltorkade tomater

1 msk frysta provençalska örter eller 1 tsk torkad timjan/oregano/basilika

1 vitlöksklyfta

2 skivor formbröd

Gör så här:

1. Koka upp 1,5 liter vatten och buljongtärningarna i en stor kastrull. Det låter som en svag soppa men pastan suger upp vätska så det blir lagom styrka.

2. Häll pastan i buljongen och koka så lång tid som det står på paketet.

3. Skär tomaterna i mindre bitar.

4. Rosta brödet.

5. Dela vitlöksklyftan och gnid in brödskivorna.

6. Skär brödet i tärningar och stoppa i en plastpåse eller liten burk.

7. Häll i de frysta grönsakerna, kryddorna och tomatbitarna när pastan kokat klart. Sjud tills det frysta tinat och blivit varmt. Häll i termos.

8. Servera soppan i kopp och strö över vitlöks-brödtärningarna.

Bönsallad

4 personer

1 burk kikärtor, 400 g

1 burk röda bönor, 400 g

1 lök

1 vitlöksklyfta

1 tsk mald spiskummin

1 tsk sambal oelek

1 morot

1 gul paprika

1 röd paprika

2 msk olivolja

2 msk hackad

mynta eller persilja

50 g mandlar

1 dl russin

1 citron

Salt

4 mjuka tunnbröd

Gör så här:

1. Skala och hacka löken och vitlöken.

2. Skala moroten och skär i knappt sockerbitsstora bitar.

3. Kärna ur paprikorna och skär i små tärningar.

4. Hacka myntan. Stoppa i en plastpåse tillsammans med

morots- och paprikatärningarna.

5. Koka mandlarna i vatten någon minut, kyl i vatten och skala.

6. Fräs löken, vitlöken, sambal oeleken och spiskumminet i oljan i en stor kastrull. Löken ska inte ta färg, bara bli mjuk och glansig.

7. Häll i kikärtorna, bönorna, russinen och mandlarna. Rör om och värm tills allt är genomvarmt.

8. Smaka av med pressad citron, salt och sambal.

9. Servera salladen varm eller kall, i bröd.

Tips!

Tunnbrödet kan bytas mot pitabröd eller tortilla. Gör

i ordning dem först när de ska ätas, annars blir de blöta.

Apelsiner med strössel

4 personer

4 stora apelsiner

1/2 mörk chokladkaka

50 g hasselnötter

Gör så här:

1. Skala apelsinerna med en vass kniv så får du bort det vita också.

2. Skär apelsinerna i skivor och lägg i en tät ask eller burk som ni också kan äta ur. Spar disk!

3. Hacka nötterna och chokladen grovt.

4. Lägg hacket i en plastpåse eller liten burk.

5. Strö över hacket när det är dags att servera.

Varianter!

Ljus choklad och torrrostade jordnötter är en intressant kombination.

Eller russin och en fingerborg rom.

Jon Hansson