Färgglada rötter

Svartrötter och gulerötter

MAT & DRYCK

De orangea morötterna kallar norrmännen gulerötter och de vita avlånga rötterna på bilden är svartrötter.

Undra på att det ser ut som det gör i världen.

Svartrötter brukar kallas för "fattigmans sparris". Smaken är inte densamma men användningsområdet är det.
Foto: PÄR JOHANSSON
Svartrötter brukar kallas för "fattigmans sparris". Smaken är inte densamma men användningsområdet är det.

Det här behöver du

(4 personer)

300 g svartrötter

2 msk olivolja

50 g parmesan

2 msk strimlad basilika eller persilja

1 citron

300 g morötter

1 bit ingefära, 2 cm

1 msk olivolja

1/2 vitlöksklyfta

1 lime

1 msk hackad mynta eller 1 tsk torkad

100 g parmaskinka eller rökt skinka

salt

peppar

Så här gör du

1. Skala svartrötterna med potatisskalaren. Rötterna utsöndrar ett klistrigt ämne så se upp med var du lägger skalen och var du petar innan du tvättat händerna noga noga.

2. Skär rötterna i 5 cm långa bitar och lägg i en kastrull med vatten. Pressa i en halv citron så att de inte mörknar.

3. Sjud rötterna i cirka 20 minuter. Känn efter med gaffel att de är mjuka.

4. Lägg i en sil eller på en handduk att ånga av.

5. Skala morötterna och dela på längden i fyra delar om de inte är jättepinniga. Dela sedan i 5 cm långa bitar.

6. Skala och hacka vitlöken och ingefäran.

7. Fräs hacket hastigt i 1 msk olivolja och lägg i morotsbitarna. Fortsätt fräsa på medelvärme några minuter. Morötterna ska fortfarande var lite knapriga. Smaka av med salt, peppar och pressad lime.

8. Lägg upp de olika rötterna på tallrik.

Pressa lite citron och droppa olivolja över svartrötterna. Strö över strimlad basilika och grovriven parmesan.

Strö hackad mynta över morötterna.

9. Servera med bröd och lufttorkad skinka.

Svartrötter och gulerötter

Jon Hansson