Wokad kål & räkor

MAT & DRYCK

Den indonesiska sojan är en aning söt. Alla gillar inte det och det går bra att ta kinesisk i stället. Jag tycker den passar fint med den lite söta löken och de salta räkorna.

Käka nudlar till woken om du är hungrig.
Foto: PÄR JOHANSSON
Käka nudlar till woken om du är hungrig.

Det här behöver du

(4 personer)

1 lök

2 vitlöksklyftor

1 tsk sambal oelek

1 msk hackad ingefära, 2 cm färsk

2 msk olja

300 g kycklingbröst eller kycklingtras

1/4 vitkålshuvud

100 g räkor, 300 g oskalade

3 msk indonesisk soja eller kinesisk

150 g haricots verts, färska eller frysta

nudlar

Så här gör du

1. Skala löken och skär i ringar.

2. Skala vitlöksklyftorna och hacka fint.

3. Skala ingefäran och hacka fint.

3. Ta bort fula blad och rotstocken från vitkålen och skär i bitar, stora som enkronor ungefär. Det är inte så himla noga. Strimla bara inte som till vitkålssallad.

4. Koka haricots vertsen en knapp minut i saltat vatten om du använder frysta.

5. Skär kycklingbrösten i strimlor, knappt centimeterbreda.

6. Skala räkorna.

7. Sätt igång nudelkoket.

8. Fräs löken, vitlöken, ingefäran och sambalen i oljan i en wok eller en stor stekpanna tills löken börjar ta färg.

9. Stek kycklingstrimlorna i ett par omgångar. Fiska upp och ställ åt sidan på en tallrik.

10. Fräs vitkålen några minuter i samma wok/stekpanna. (Diska den först om kycklingen bränt fast mycket.)

11. Lägg i haricots vertsen och fräs ytterligare en minut.

12. Ös i kycklingen och räkorna och rör om så att allt blandas. Slå på sojan och fortsätt blanda en halv minut.

13. Ta av värmen och servera med nudlarna och mer soja och sambal.

Gott att dricka till

En vanlig bärs sitter bra men varför inte skruva till det lite med en kul ale?

Leffe blonde (1659) Belgien, 16:10 (33 cl).

Wok med vitkål

Jon Hansson