Gammalt hederligt fläsk med lökragu

MAT & DRYCK

Jaha, och vad är det för fel på gammal hederlig löksås, då?

Inget alls fast den här lökröran är lite snyggare och lite lättare.

Stekt fläsk är allt bra gott.
Foto: Pär Johansson
Stekt fläsk är allt bra gott.

Det här behöver du

(4 personer)

400 g rimmat sidfläsk,

2 paket färdigskivat

800 g potatis

1 lök

1 rödlök

1 liten purjo

1 msk smör eller margarin

1/2 tärning grönsaksbuljong

2 msk hackad färsk timjan eller 0,5 tsk torkad

1 msk balsamvinäger

salt

peppar

Så här gör du

1. Starta ugnen på 175 grader.

2. Sätt igång potatiskoket.

3. Ansa och skölj purjon. Kapa i decimeterlånga bitar och skär dem grovt i strimlor.

4. Skala de andra lökarna och skär i klyftor.

5. Hacka timjanet ganska fint.

6. Lägg ut fläsket i en långpanna och stek knaprigt i ugnen.

7. Värm 2 dl vatten tillsammans med den halva buljongtärningen i en kastrull.

8. Fräs purjon och de andra lökarna i smöret i en kastrull eller stekpanna. Det ska inte brynas bara mjukna.

8. Skvätt i balsamvinägern, strö över timjanet och rör om. Späd med buljongen till önskad såsighet. Smaka av med salt och peppar.

9. Servera lökröran till fläsket och den kokta potatisen.

Gott att dricka till

Stekt fläsk riktigt skriker efter en sval öl:

Baron Trenck (11455) Tjeckien, 16:70 kronor

(50 cl).

Men kan nog fås att sjunga även till ett glas vitt:

Canaletto chardonnay verdeca (32436) Italien, 62 kronor.

Vego-varianten

Stekt lökröra passar förträffligt till vegobiffar av olika slag.