Kalv på fredagen

Stekt kalv med spenat

MAT & DRYCK

Spenat passar inte bara till fisk eller som soppa. Men ta inte stuvad här. Det blir lite stabbigt.

Kalvkotletterna var slut så vi tog tunna skivor kalvinnanlår i stället. Också very najs, som italienarna brukar säga.
Foto: PÄR JOHANSSON
Kalvkotletterna var slut så vi tog tunna skivor kalvinnanlår i stället. Också very najs, som italienarna brukar säga.

Det här behöver du

(4 personer)

4 kalvkotletter eller 500 g kalvinnanlår

1 msk smör

400 g bladspenat, 2 paket

2 schalottenlökar eller 1/2 rödlök

2 msk olivolja

1 dl torrt vitt vin

2 citroner

500 g potatis

salt

peppar

Så här gör du

1. Tina gärna spenaten – i mikron eller genom att ta fram den långt i förväg.

2. Sätt igång potatiskoket.

3. Skala och hacka löken.

4. Fräs löken i olivoljan. Den ska inte ta färg bara bli glansig.

5. Krama ur spenaten ordentligt och lägg den i kastrullen. Salta, peppra, pressa över 1 msk citron och fortsätt sedan fräsa tills spenaten är varm.

6. Ta fram köttet ur kylen en halvtimme i förväg så det inte är iskallt när du ska steka det.

7. Salta och peppra köttet och stek det i smöret på medelvärme några minuter på varje sida.

Stek innanlår på högre värme och bara en knapp minut per sida.

8. Häll vinet i stekpannan när köttet är klart och lös upp köttsafterna.

9. Servera köttet med spenaten, några potatisar, en skvätt vinsky och citron att pressa över.

Gott att dricka till

Pröva ett vitt vin med lite bett i syran:

Pinot grigio chardonnay (12474) Italien, 64 kronor.

Vego-varianten

Byt ut kalvköttet mot quorn-nuggets.

Biff-varianten

Byt ut kalvköttet mot lövbiff eller en vanlig biff. Byt också färg på vinet:

Cline zinfandel 2000 (22283) USA, 89 kronor.