Marockansk gryta

MAT & DRYCK

Jag har en förkärlek för mustiga marockansk-inspirerade köttgrytor.

Prova den här smaksatt med saffran, ingefära, apelsin och katrinplommon.

Foto: ANDERS DEROS

Marockansk kött- och plommongryta

4 portioner

100 gram finhackad gul lök

3 klyftor vitlök, finhackade

2 msk margarin

400 gram grytbitar av nöt

Salt och peppar

0,5 pkt saffran

0,5 tsk ingefära

4 dl vatten, ev mer

2 msk koncentrerad apelsinsaft

1 köttbuljongtärning

100 gram katrinplommon i bitar

4 morötter i slantar

1 msk margarin

0,5 tsk socker

200 gram couscous

Finhackad färsk mynta

1 apelsin skuren i klyftor

Fräs all lök i hälften av margarinet i en stekpanna. Lägg över löken i en gryta. Bryn köttet i resten av margarinet i stekpannan. Salta och peppra. Lägg över köttet i grytan. Strö på saffran och ingefära. Tillsätt vatten, apelsinsaft och buljongtärning. Låt grytan småputtra i en timme. Tillsätt eventuellt mer vatten (det ska täcka köttet). Rör ner katrinplommonen. Låt grytan koka i ytterligare 30 minuter.

Fräs morotsslantarna i margarin i en kastrull. Låt dem småfräsa så under lock i 10 minuter. Salta och sockra. Koka couscousen enligt anvisningen på förpackningen. Strö i finhackad mynta.

Servera grytan med couscous, morötter och apelsinklyftor.

Snabbkoll till Veckans Smala

Kristina Eriksson