En fransk soppa

MAT & DRYCK

Löksoppa - det är lika franskt som att sjunga marseljäsen, spränga atombomber i Söderhavet och bära baguetter under armarna. Men låt dig inte avskräckas även om skolfranskan är klen. Du ska ju inte snacka med soppan. Den är dessutom bland världens billigaste käk och jättegod.

Löksoppa är gott men inte så värst färgsprakande. Garnera med kvistar av färsk timjan eller byt brödskivan i botten av tallriken mot brödkrutonger och klippt persilja så ser soppan piggare ut.
Foto: PÄR JOHANSSON
Löksoppa är gott men inte så värst färgsprakande. Garnera med kvistar av färsk timjan eller byt brödskivan i botten av tallriken mot brödkrutonger och klippt persilja så ser soppan piggare ut.

Det här behöver du

(4 personer)

6 lökar

2 tärningar grönsaksbuljong

2 lagerblad

0,5 tsk timjan

(1 dl torrt vitt vin)

4 skivor vitt bröd

4 msk riven ost

2 msk smör/margarin

salt

peppar

Så här gör du

1. Skala och skiva lökarna tunt.

2. Fräs löken i en stor gryta i smöret/margarinet. Löken kan bli en aning brynt.

3. Tillsätt 1 l vatten, (vinet), buljongtärningarna, lagerbladen och timjan.

4. Koka under lock på svag värme i minst 10, helst 20 minuter.

5. Rosta brödskivorna.

6. Smaka av soppan med salt och peppar.

7. Lägg en rostad brödskiva i botten av varje tallrik och häll upp soppan.

8. Servera med riven ost och grönsallad.

Gott att dricka till

Ett snällt rödvin blir bra:

Santa Helena gran vino cabernet sauvignon 1999 (6532) Chile, 59 kronor.

Elegantare varianten

Häll upp soppan i ugnssäkra portionsskålar och strö på lite mer ost. Gratinera sedan det hela i ugnen tills osten smälter och bildar ett täcke över soppan.

Löksoppa

Jon Hansson