Läcker vårwok och orientalisk risotto

Fler recept

1 av 2 | Foto: getty images
Morotssaft.
MAT & DRYCK

Kryddstark bakpotatis

1 stor bakpotatis

1 msk lättmargarin

Salt och peppar

Eventuellt kryddstark osötad tomatsalsa till servering

Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta och torka av potatisen. Skär ett kryss i skalet med en vass kniv. Placera potatisen direkt på plåten i ugnen och baka i 60–90 minuter.

När potatisen är klar, dela den i två halvor på längden och skrapa potatisköttet ur skalet. Mosa tillsammans med lättmargarinet, salt och massor av peppar.

Lägg tillbaka potatisblandningen i skalet och servera med lite osötad tomatsalsa om så önskas.

Lättkokta grönsaker med dill och senap

500 g gröna bladgrönsaker

3 dl hemlagad kyckling- eller grönsaksbuljong (se separat recept), eller 1/2 grönsaksbuljongtärning löst i 3 dl hett vatten

1 tsk hackad dill

2 tsk grovkornig senap

Salt och peppar

För det här receptet behövs 500 gram eller så mycket du vill ha av den gröna bladgrönsak som du tycker bäst om, till exempel brysselkål, pak choi, mangold, spenat eller kinakål. Skölj och ansa grönsakerna medan du kokar upp buljongen i en stor kastrull.

När buljongen kokar lägger du i grönsakerna, sänker värmen och låter allt sjuda i 5–10 minuter tills grönsakerna är mjuka men fortfarande har ett visst tuggmotstånd. Ta upp grönsakerna med en hålslev och lägg dem på ett fat. Rör ner dillen och senapen i buljongen, krydda med salt och peppar efter smak. Häll buljongen över grönsakerna.

Morots- och sellerisaft

2 medelstora/stora morötter

2 medelstora/stora selleristjälkar eller 1 moget grönt äpple

Eventuellt några stänk tabasco

Det här är en idealisk hälsodryck till frukosten om du har en elektrisk råsaftcentrifug. Servera saften genast eftersom vissa värdefulla näringsämnen snabbt förstörs vid kontakt med luften. Skär morötterna och sellerin/äpplet i stora bitar och kör genom råsaftcentrifugen. Rör eventuellt ner tabascon. Servera genast.

Vårprimörwok

1–2 dl hemlagad kyckling- eller grönsaksbuljong (se separat recept) eller vatten

2 kvistar rosmarin

75 g gröna bönor

1 liten näve broccolibuketter

1 liten näve blomkålsbuketter

125 g färska champinjoner

6–8 körsbärstomater, halverade

3–4 finhackade salladslökar

1 msk balsamvinäger

1 nypa färska basilikablad, grovhackade

Hetta upp buljongen eller vattnet tillsammans med rosmarinkvisten i en stor wokpanna eller kastrull tills det kokar.

Ansa och grovhacka under tiden bönorna, broccolin, blomkålen och champinjonerna. Lägg dem i vattnet eller buljongen. Lägg ett lock på pannan/kastrullen och skaka den då och då så att grönsakerna inte fastnar i botten eller bränner vid.

Prova om grönsakerna är mjuka efter 5 minuter. Tillsätt körsbärstomaterna, löken och balsamvinägern och låt alltsammans koka i 1 minut under omrörning. Strö basilika över före serveringen.

Risrätt med citron, vitlök och örter

1 dryg dl råris

Cirka 4 1/2 dl hemlagad kyckling- eller grönsaksbuljong (se separat recept)

2 rivna morötter

1 knippa broccolibuketter

Rivet skal av 1/2 citron

1 liten vitlöksklyfta, hackad

1 msk hackad slätbladig persilja

Det här receptet innehåller hela den mängd ris som du får äta under dag 7. Gör i ordning risrätten och ät hälften av den. Använd resten som bas för den orientaliska risotton (se separat recept). Dela broccolin i små, jämnstora buketter så att den blir genomkokt.

Koka råriset i buljongen tills det är mjukt, men fortfarande har lite tuggmotstånd. Det tar cirka 20 minuter. Rör ner riven morot och broccoli cirka 5 minuter innan riset är klart. Blanda under tiden citronskalet, vitlöken och persiljan.

Slå av vattnet och spara det som bas för soppa. Dela upp riset och grönsakerna i två portioner. Den ena kan du sedan använda till orientalisk risotto. Servera den andra och krydda med citronskals-, vitlöks- och persiljeblandningen.

Orientalisk risotto

Resterna av risblandningen från receptet på risrätt med citron, vitlök och örter

1/2 dl buljong eller vatten

1 tsk kinesiskt femkryddorspulver

Några körsbärstomater, skurna i halvor

Några champinjoner eller ostronskivlingar skurna i halvor

1 rågad msk riven mooli (japansk rättika)

1 tsk risvinäger

Sojasås efter smak

Värm försiktigt resten av risblandningen i lite vatten eller buljong med den kinesiska kryddblandningen.

När den har blivit genomvarm rör du ner tomater, svamp och mooli.

Rör om ordentligt och låt allt sjuda på medelvärme i två minuter. Tillsätt risvinägern. Krydda efter smak med soja och servera.

Fotnot:

Samtliga recept är hämtade ur boken ”Ät rätt – bränn fett” av Caroline Shreeve (Forum Förlag).

Malin Byström