En riktig lasagne med mycket ost

MAT & DRYCK

Ett litet projekt men barnen äter med förtjusning. Gör dubbel sats och frys in portionsklossar.

Foto: PÄR JOHANSSON

Det här behöver du

(4 personer)

400 g köttfärs

12 pastaplattor

2 lökar

2 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

400 g krossade tomater, 1 burk

2 msk tomatpuré

1 msk hackad färsk oregano eller 1 tsk torkad

1 msk hackad färsk basilika eller 1 tsk torkad

7 dl mjölk

3 msk vetemjöl

2+1 dl riven ost

salt

peppar

Så här gör du

1. Starta ugnen på 225 grader.

2. Skala löken och vitlöken. Hacka fint.

3. Fräs hacket några minuter i olivoljan i en gryta eller en stor kastrull på medelvärme. Det ska inte ta färg, bara mjukna lite.

4. Lägg i köttfärsen, salta, peppra och fortsätt fräsa tills den blivit brynt.

5. Dra upp värmen och häll i tomaterna, tomatpurén, oreganon och basilikan.

6. Rör om och koka ihop några minuter. Smaka av med salt och peppar. Koka ihop såsen ytterligare om den är rinnig. Ta den annars av värmen.

7. Häll upp hälften av mjölken i en kastrull. Vispa ut mjölet i mjölken.

8. Häll i resten av mjölken och koka upp. Vispa hela tiden och koka sedan på låg värme i 3 minuter. Vakta noga och rör flitigt. Mjölken kokar lätt över eller bränner vid.

9. Rör ner det mesta av osten och smaka av med salt.

10. Smörj en ugnssäker form eller en liten långpanna. Varva köttfärssås, pastaplattor och ostsås. Ostsås på toppen och strö över resten av osten.

11. Grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter.

Gott att dricka till

Farnese sangiovese (2344) Italien, 142 kronor (3 l).

Lasagne al forno