Pasta med bacon, färskost och ärtor

MAT & DRYCK

Har lite svårt att förstå italienarna som regelmässigt klämmer i sig en förrätt före och en varmrätt efter pastan. Till vardags är jag mätt och belåten efter en portion av den här rätten.

Den här såsen behöver en lite oregelbunden pastasort som fjärilar eller snäckor för att fastna bra.
Foto: Pär Johansson
Den här såsen behöver en lite oregelbunden pastasort som fjärilar eller snäckor för att fastna bra.

Det här behöver du

(4 personer)

100 g bacon

200 g frysta gröna ärtor

125 g ricotta, kesella i nödfall

1 msk smör

5 msk riven parmesan

pasta, gärna snäckor eller fjärilar

salt

peppar

Så här gör du

1. Tina ärtorna i mikron eller genom att lägga dem i en sil och spola hastigt med varmt vatten. Det gör inget om de fortfarande är lite isiga längst in.

2. Sätt igång pastakoket.

3. Skär baconskivorna tvärs över i strimlor.

4. Fräs baconet i en stor kastrull eller stekpanna. Det ska få lite färg men inte bli knaprigt.

5. Häll i ärtorna i kastrullen/pannan med bacon. Rör om och fortsätt fräsa ett par minuter.

6. Riv parmesanosten.

7. Lägg kesellan i en skål som ledigt rymmer den kokta pastan. Luckra upp färskosten med en gaffel och lägg i smöret.

8. Låt den färdigkokta pastan rinna av ordentligt och blanda sedan några varv med ricottan och smöret i skålen.

9. Värm raskt på baconet och ärtorna och häll över pastan. Blanda ordentligt. Peppra och strö över parmesan. Servera så fort som bara den.

En grönsallad eller några knapriga grönsaker är precis vad man längtar efter. Och glöm inte gott bröd.

Gott att dricka till

Ett lätt rött med en gnutta sötma:

Rocca bella merlot 1999 (22388) Italien, 54 kronor.

Vego-varianten

Byt baconet mot grovhackade svarta oliver. Välj en ganska salt sort.