Skäm bort dig med kolarhustruns spagetti

MAT & DRYCK

Brukar du också känna dig lite hungrig och matt framåt kvällen? Den här pastan gör dig mätt och glad igen.

Alla carbonara betyder "på kolarhustruns vis". Det är svartpepparn som är kolet.
Foto: PÄR JOHANSSON
Alla carbonara betyder "på kolarhustruns vis". Det är svartpepparn som är kolet.

Det här behöver du

(4 personer)

spagetti

200 g rimmat sidfläsk

1 vitlöksklyfta

1 msk olivolja

0,5 dl vitt vin

1,5 dl riven parmesan

2 msk hackad persilja

4 ägg

svartpeppar

Så här gör du

1. Skär fläsket i centimeterstora bitar.

2. Banka till vitlöksklyftan så att den spricker lite. Stek den gyllengul i oljan i en stekpanna.

3. Ta upp och släng vitlöken och stek fläskbitarna i oljan som nu fått fin smak av vitlöken. De ska vara knapriga men inte hårdstekta.

4. Slå på vinet och låt det koka bort. Ställ stekpannan åt sidan så länge.

5. Sätt igång pastakoket.

6. Riv parmesanosten. Hacka eller klipp persiljan.

4. Knäck äggen i en skål som med råge rymmer pastan. Blanda ner parmesanosten och persiljan. Peppra.

5. Häll i pastan när den är klar. Blanda om ordentligt.

6. Hetta upp fläsket helt hastigt. Häll det och stekflottet över pastan och (rätt gissat!) blanda och servera.

Den här rätten formligen skriker efter sällskap av en blandad sallad.

Gott att dricka till

Vad sägs om ett gott rödtjut?

Santagostino nero d"avola-syrah (2312) Italien, 57 kr.

Vego-varianten

Nä, gör en helt annorlunda sås. Det är svårt att ersätta både fläsket och äggen. Lättstekt zucchini i skivor eller broccolibuketter som du fräser i olja. Och massor av ost.

Fläskiga alternativ

Originalet kräver egentligen det italienska lufttorkade fläsket pancetta. Bacon har också vissa förespråkare men jag tycket att vanligt rimmat fläsk blir mycket bra.

Spagetti alla carbonara

Jon Hansson