Hitta hetaste termometern

Gör som tv-Tina - håll digital koll på steken

MAT & DRYCK

Tv-Tina gör det. Världsmästar-kocken Mathias Dahlgren gör det.

Det är inte skämmigt att använda stektermometer – bara smart.

Aftonbladet har testat några vanliga modeller.

En erfaren kock kan avgöra med hyfsad precision när steken är klar genom att klämma på den eller genom att väga köttet och kolla på klockan. Men varför chansa när det finns bra och billiga stektermometrar?

Vi vanliga köksklantar löper naturligtvis ännu större risk att översteka och fördärva söndagsmiddagen.

Den vanligaste modellen av digital termometer kostar en dryg hundring, ungefär som ett kilo biff eller lamm, så efter en enda räddad middag har investeringen betalat sig.

Alla de termometrar vi testade visade rätt på några grader när vid såväl 37 grader (degvätska), 70 grader (kycklingbröst) och 100 grader (kokande vatten). De digitala var mer exakta än de analoga och de dyrare var mer exakta än de billiga. Men även med några graders felmarginal kommer du att bli en bättre matlagare med termometer än utan.

Då är det klart

Mat och temperatur

Jon Hansson