Sellerisoppa – godare än man kanske kan tro

MAT & DRYCK

Måste erkänna att jag var lite skeptisk när Monica berättade om soppan men det var bara att ge sig. Överraskande smakrik, känns snäll mot kroppen på något vis.

Servera mackor till soppan. Lagrad påläggsost trivs bra tillsammans med selleri.
Foto: Pär Johansson
Servera mackor till soppan. Lagrad påläggsost trivs bra tillsammans med selleri.

Det här behöver du

(4 personer)

800 g rotselleri

1 tärning grönsaksbuljong

1 stor vitlöksklyfta eller två små

1 burk mager crème fraiche

2 msk hackad färsk salvia eller någon annan trevlig

kryddväxt

salt

vitpeppar

Så här gör du

1. Koka upp 2 l vatten och 1 msk salt.

2. Skala och skölj sellerin och skär den i bitar stora som sockerbitar.

3. Koka sellerin tills den går att mosa. Det tar ungefär 20 minuter men det beror lite på sellerin och hur fint du skurit den.

4. När sellerin är mosbar häller du av kokvattnet i en skål och sparar det. Mosa sedan sellerin med en potatisstöt, stadig gaffel eller mixerstav. Moset kan få vara lite bitigt.

5. Smält buljongtärningen i

5 dl av kokspadet.

6. Blanda buljongen med den mosade sellerin. Är soppan för tjock så späd med ännu mer kokspad.

7. Pressa i vitlöksklyftan och blanda i crème fraichen i soppan. Blanda väl.

8. Klipp eller hacka salvian och strö över den. Smaka av med salt och peppar.

Gott att dricka till

Mineralvatten som du låter några citronskivor simma i

eller ett snällt rödvin:

Gamay 2001 (2141) Frankrike, 49 kronor.

Vitlöksfria varianten

Monica i soppans namn tycker att man lika gärna kan hoppa över vitlöksklyftan eftersom sellerin har så fin smak på egen hand.

Tipset

Byt ut buljongtärningen mot salt och spiskummin.