Fyra små färskostar

MAT & DRYCK

Pssst. Det går att göra färskost med saltlakrits-smak. Men jag tänker inte berätta hur. De här fyra är mycket godare.

Fyra olika ostar. Du hittar lätt på en massa fler smaker.
Foto: Pär Johansson
Fyra olika ostar. Du hittar lätt på en massa fler smaker.

Det här behöver du

(4 personer)

2 dl kesella per ost

Tomat och vitlök

2 tomater

2 vitlöksklyftor

1 msk olivolja

2 msk hackad färsk timjan eller 1 tsk torkad

salt

peppar

Så här gör du

1. Starta ugnen på 225 grader.

2. Dela tomaterna. och lägg dem på ett folieark tillsammans med vitlöksklyftorna. Salta, peppra, droppa över olivoljan och stäng paketet. Baka 20 minuter i ugnen.

3. Hacka timjanet.

4. Ta ut tomatpaketet ur ugnen och låt svalna.

5. Mosa tomaten med en gaffel i en skål, kläm ut vitlöksklyftorna och kasta skalen.

6. Blanda ner kesellan och timjan. Smaka av med lite salt.

Paprika och kummin

2 tsk paprikapulver

1 tsk hel kummin

1/4 röd eller gul paprika

Så här gör du

1. Skär paprikan i mycket små tärningar. Du behöver 2 msk.

2. Blanda hacket, kesellan, kumminet och paprikapulvret. Smaka av med salt.

Pinjenötter/basilika

25 g pinjenötter

1/2 vitlöksklyfta

12 basilikablad

Så här gör du

1. Rosta pinjenötter ett par minuter i torr stekpanna. Skaka runt flitigt och vakta noga. Här är marginalerna mycket små till vidbränd katastrof.

2. Hacka vitlöken mycket fint och strimla basilikan.

3. Blanda kesella, pinjenötterna, vitlöken och basilikan. smaka av med salt.

Jordgubbar och lime

150 g jordgubbar

1/2 lime

Så här gör du

1. Mosa jordgubbarna med en gaffel i en skål eller mixa.

2. Pressa över lime och blanda ner kesellan.

3. Smaka av med mer lime och lite socker om det var surt.

4. Servera på scones till frukost eller till våfflor.