Fram med järnet, nu är det våffeldags

Mästerkocken delar med sig av sitt stjärnrecept

1 av 2 | Foto: BENGT KULÉN
MÄSTARE PÅ VÅFFLOR Stjärnkocken Henrik Håkansson gillar våfflor.
MAT & DRYCK

GÖTEBORG

Våffeldagen är här.

I morgon osar det ljuvligt i många svenska kök.

Till och med stjärnkockarna gillar våfflor.

- Det är trevligt med hyllningar till speciella rätter, säger Henrik Håkansson, Årets kock 1997 och med en guldmedalj från Mat-OS 2000.

Med värme i rösten räknar Henrik Håkansson upp de klassiska dagarna: semmeldagen, kanelbullens dag, lutfiskens dag, kräftpremiären...

Hemma lagar han våfflor tre-fyra gånger per år, oftast på vintern.

Våfflor med räkost

- Jag brukar bjuda några vänner.

Henrik Håkansson driver mattemplet Swedish taste i Göteborg, ihop med kollegan Magnus Lindström som blev Årets kock i år, och vin- och dryckesexperten Per Blomqvist.

Här gäller matlagning i mästarklass. Och även i denna miljö har det gräddats våfflor: Magnus gjorde en gång våfflor med hemgjord räkost till ett företag, berättar Henrik.

- Våfflor är absolut jättegott, men ibland vill man ha något annorlunda, mer innovativt.

Göra egen sylt

Men inför våffeldagen tipsar han om en mer traditionell våffla, med något lite godare än vanlig sylt.

Receptet hittar du här ovan.

Lena Olsson