En enkel, italiensk höjdare med spenat och parmesan

MAT & DRYCK

Kan inte garantera att du blir stark som en björn av denna äktitalienska pasta men väl mätt som en björn. Som nyss har ätit.

Det enkla är ofta det godaste. Pasta, ost, spenat. Klart.
Foto: PÄR JOHANSSON
Det enkla är ofta det godaste. Pasta, ost, spenat. Klart.

Det här behöver du

(4 personer)

400 g djupfryst bladspenat, 2 paket

3 + 2 msk smör

1 dl ricottaost eller kesella

1 dl riven parmesan

pasta (penne passar bra)

salt

peppar

Så här gör du

1. Tina spenaten i mikron eller i en kastrull med lite vatten på medelvärme. Vänd flitigt så att det inte bränner vid. Har du gott om tid kan du låta spenaten tina i rumstemperatur.

2. Krama ur en del av vätskan i spenaten - men du behöver inte tok-krama. Hacka spenaten grovt.

3. Sätt igång pastakoket.

4. Riv parmesanosten.

5. Ta fram en kastrull eller gryta som ledigt rymmer all spenaten.

6. Smält 3 msk av smöret på medelvärme i kastrullen. Lägg i spenaten, salta ordentligt och fräs ett par minuter. Rör om flitigt under tiden. Ställ åt sidan.

7. Låt pastan rinna av ordentligt när den kokat klart. Blanda pastan, spenaten, de återstående 2 msk smör, ricottan och den rivna parmesanen i pastakastrullen eller i en serveringsskål och blanda ordentligt. Servera.

En mättande rätt, som sagt men staga gärna upp den med en tomat- eller bönsallad. Eller kanske både och.

Gott att dricka till

Ska vi testa ett fruktigt vitt vin?

Mezzacorona chardonnay 2001 (2407) Italien, 60 kronor.