Purjo med räkor - en fröjd för gom och öga

MAT & DRYCK

Ta dig besväret med att skala räkorna. Färdigskalade är för trista. Satsa i stället på skalade kräftstjärtar om du är matt i fingrarna. De svansarna är goda.

God smakkombination och vackra ljusa, vårliga färger. Behöver allt vårligt man kan få just nu.
Foto: PÄR JOHANSSON
God smakkombination och vackra ljusa, vårliga färger. Behöver allt vårligt man kan få just nu.

Det här behöver du

4 personer

8 små purjolökar eller 4 medelstora

250 g skalade räkor (=600 g oskalade)

Såsen:

1 ägg

1 schalottenlök

1 tsk stark senap

2 msk vinäger

2 krm curry

salt

peppar

3 msk olivolja

Så här gör du

1. Hårdkoka ägget. Det tar 8 minuter om du lägger i det när vattnet kokat upp.

2. Ansa purjon och spola bort lera och sand. Skär bort det grönaste om det är hårt.

3. Skär purjolökarna i långa breda strimlor.

4. Koka strimlorna 10 minuter i saltat vatten.

5. Spola av med kallt vatten och låt rinna av.

6. Skala och hacka schalottenlöken.

7. Blanda hacket med vinägern, senapen och curryn. Salta och peppra. Rör om, smaka och bättra på syran eller sältan om det behövs.

8. Rör ner oljan.

9. Skala och hacka ägget fint.

9. Bygg fågelbon på tallrikarna och lägg räkorna i mitten. Strö över ägg och droppa på såsen.

Gott att dricka till

Ägg och vin kan vara knepigt men räkorna och vinaigretten tar ner det äggiga. Ett vitt:

Santa Carolina chardonnay (6692) Chile, 62 kronor

Vego-varianten

Ersätt räkorna (och ägget) med röda bönor och tärnad fetaost och/eller oliver. Det blir inte särskilt likt men är gott ändå.

Tipset

Snabbtina frysta räkor genom att först spola dem med hett kranvatten och sedan spola med iskallt vatten. Räkorna mjuknar på några sekunder och går sedan att skala.

Tina några nävar räkor åt gången annars funkar det inte. Och ät genast eller spara i kylen.