Cozze al limone

MAT & DRYCK
Foto: Camilla Tubertini

INGREDIENSER

4 personer

1 kg färska musslor

1 vitlöksklyfta

2 torkade lagerblad

1 lök

6 msk smakrik olivolja

1 citron

1 knippe bladpersilja

1/2 tsk hela svartpepparkorn

1 tsk salt

svartpeppar

Så här gör du

1. Ta bort algtrådarna på alla musslorna och skölj dem noga under kallt, rinnande vatten.

2. Skär löken i tunna skivor, sätt en platta på hög värme. Lägg 2 msk olja, vitlök, lagerblad och pepparkorn i en panna med höga kanter, låt fräsa i ett par minuter.

3. Lägg i musslorna och täck pannan med ett lock. Ta pannan från plattan när alla musslor öppnat sig och låt dem kallna.

4. Ta upp musslorna en och en, bryt isär dem och lägg de delar som består av kött och skal på en tallrik och ställ in dem i kylen. Släng resten. Häll skyn i en skål.

Filtrera den så att inga sandkorn följer med.

5. Hacka persiljan fint. Pressa citronen och ta bort kärnorna. Häll persiljan och citronsaften i en skål tillsammans med resten av olivoljan och saltet och dra några drag med svartpepparkvarnen över. Rör om så att ingredienserna blandas väl. Häll såsen över tallriken med musslorna. Fördela 1 msk av den överblivna kokskyn över musslorna. Servera dem med ett glas vitt, torrt och väl kylt vin och färskt bröd.