Spagetti al tonno

MAT & DRYCK
Foto: Camilla Tubertini

INGREDIENSER

4 personer

500 g passerade tomater

150 g tonfisk i olja

1 lök

2 vitlöksklyftor

1 morot

5 msk olivolja

några kvistar bladpersilja

1/2-1 tsk salt

svartpeppar

Så här gör du

1. Häll 4 msk olivolja i en medelstor kastrull och sätt den på låg värme. Skala moroten, vitlöken och löken. Lägg allt i en mixer och kör till dess att grönsakerna blir mycket finhackade. Häll grönsaksmixen i kastrullen och låt den ligga och mjukna i 5–7 min. Rör om då och då.

2. Häll i passerade tomater och tonfisk. Höj värmen lite. Fördela tonfisken i mindre bitar med en träslev och låt såsen puttra under halvöppet lock i ca 40 min. Rör om var 5:e minut. Hacka persiljan och koka spaghettin under tiden.

3. Lägg i den sista matskeden olja när såsen kokat klart och rör om. Lägg upp spagetti på tallrikarna, häll såsen över, dra några drag med svartpepparkvarnen och strö persiljan över. Ett enkelt rött vin eller ett vitt vin med karaktär smakar bra till.