Laga italienskt – som italierna

6 recept från succéboken ”Italienskt på riktigt”

MAT & DRYCK
Foto: André De Loisted

 Camilla Tubertini ansträngde sig för att laga italienskt åt sin man Gianluca i Bologna men han var inte så imponerad.

Det visade sig att svensk italiensk mat skilde sig en hel del från italiensk italiensk mat. De beslutade sig för att reda ut begreppen. Tillsammans med kocken Roberto Dell’Aquila skrev och formgav de boken ”Italienskt på riktigt” som nu kommer i ny upplaga.

– Trots att det är en nybörjarbok har svenskar i Italien hört av sig och sagt att de lärt sig mycket, säger Camilla.

Bland recepten finns insprängda kapitel om bland annat olivolja, balsamvinäger och pasta.

– Grundförutsättningen för att kunna laga god mat är ju att man känner igen bra produkter.

Varför har vi fattat så fel?

– Det beror nog på att tv-kockar och matskribenter försvenskar recepten och då tror vi oss veta att det ska vara crème fraiche eller grädde i nästan alla pastasåser.

På de följande sidorna bjuder vi Aftonbladets läsare på sex recept ur boken.

Författarnas tips på bra varor

4 myter om italiensk mat

Vinn boken ”Italienskt på riktigt”

Jon Hansson