Ät lika gott som Lady & Lufsen

Frikadelli med massor av pasta

MAT & DRYCK

Lite ovant för den som är van vid stekta småbullar men frikadeller har sina fördelar.

Det blir inget stekos och så blir de där bullarna som är för platta för att vända sig inte vidbrända.

Frikadeller är kanske vanligast i den danska terrängen men här serverar vi dem i italienskt sällskap.
Foto: PÄR JOHANSSON
Frikadeller är kanske vanligast i den danska terrängen men här serverar vi dem i italienskt sällskap.

Det här behöver du

(4 personer)

400 g fläskfärs

1 dl mjölk

4 msk ströbröd

1 ägg

2 buljongtärningar

pasta

Tomatsås:

400 g krossade tomater, 1 burk

4 msk tomatpuré

1 vitlöksklyfta

1 tsk torkad oregano

salt

peppar

socker

Så här gör du

1. Blanda mjölken och ströbrödet i en bunke. Låt svälla i 5 minuter.

2. Blanda i fläskfärsen och ägget. Salta och peppra.

3. Koka upp 1 l vatten och 2 buljongtärningar.

4. Sätt samtidigt igång pastakoket.

5. Forma åtta stora bollar av färssmeten.

6. Sjud dem i buljongen i 15 minuter. De flyter upp ungefär i halvtid.

7. Fixa tomatsåsen. Pressa vitlöksklyftan och värm tillsammans med tomatkrosset, tomatpurén och oreganon. Smaka av med salt och peppar samt en gnutta socker.

Blir tomatsåsen för tjock så späd med lite av buljongen.

8. Servera till pastan och köttbullarna.

Gott att dricka till

Ett lättsamt rödvin:

Chill out cabernet sauvignon (6873) Australien, 169 kronor (3 l).

Vego-varianten

Gör bollarna av quornfärs. Den kan vara svårare att få att hålla ihop. Så ta ett ägg till i smeten och gör fler mindre bollar.

Jon Hansson